Per què el marisc és el plat estrella de Nadal?
Per què el marisc és el plat estrella de Nadal? Moltes persones pensen que el consum de menjar marisc durant les festes és una tradició, però el cert és que és una pràctica molt recent.
Segons expliquen els experts, fins fa unes quantes dècades, la nit de Nadal s’havia de fer dejuni i abstinència. Així doncs, el 24 de desembre es feia la col·lació de vigília de Nadal, que era un sopar lleuger, per tal de tenir l’estómac buit durant les tres hores prèvies a assistir a la missa del gall. Després, un cop acabat l’acte religiós, començava la festa i es podia fer el ressopó de Nadal, que a les llars modestes consistia en dolços i fruites seques, mentre que a les dels rics hi havia més abundància. Aquesta obligació de dejuni i abstinència durant la nit de Nadal va perdurar fins al 1966, tot i que prèviament s’havia relaxat força.
Durant les dècades de 1950 i 1960 van millorar les infraestructures, de manera que es podia traslladar peix i marisc fresc des dels ports d’origen a qualsevol punt de la península. Fins aleshores havien estat uns productes prohibitius, però la millora de l’economia i l’arribada massiva dels congelats van instaurar l’hàbit d’omplir la taula de fruites del mar. Amb l’arribada dels congeladors durant aquesta dècada, doncs, és quan el marisc va començar a consolidar-se com el rei de la taula nadalenca.
Redacció La Clau