Per què canten els canaris?
Una de les aus domèstiques criades com a animals de companyia més abundant del món és el canari. Originari, com podem deduir pel seu nom, de les Illes Canàries, aquest petit ocell groc va començar a expandir-se per Europa fa quatre segles, i en l’actualitat podem trobar-lo a la majoria de països del planeta.
Els canaris es comuniquen mitjançant senyals acústics que es poden classificar en reclams o trucades, els crits i el cant. Aquest darrer senyal és variable, té trinats i refilades, i es produeix quan l’aire emmagatzemat en els pulmons i els sacs aeris s’expulsa a l’exterior, passant per les cordes vocals, mitjançant la tensió i destensió dels músculs. La sofisticació de les tonalitats que emeten els canaris és tanta, que ha provocat l’aparició de diverses societats, les quals organitzen concursos de cant.
Les femelles de canari emeten vocalitzacions, però no es consideren cantaires perquè només produeixen refilades entretallades, mai de forma sostinguda ni amb canvis en les seves estrofes. Una investigadora holandesa va descobrir el 2009 que determinats nivells d’hormones, en concret la testosterona, fan que elles també puguin cantar. Així doncs, podem intuir per què canten els canaris mascles: per buscar femelles i delimitar territoris.
El cant dels canaris és la resposta a una sèries d’estímuls produïts per l’augment de l’hormona masculina testosterona a la sang, i té diverses funcions. Entre elles es troben la supervivència, atraure les femelles i el marcatge territorial.
Per tant, tornant a la pregunta de per què canten els canaris, la resposta és clara: perquè les hormones sexuals permeten el desenvolupament de diversos nuclis cerebrals, els quals possibiliten l’emissió de vocalitzacions per a l’atracció de les femelles.
Tot i així, això no vol dir que tots els canaris mascles cantin de forma contínua. Aquests ocells deixen d’emetre vocalitzacions durant l’època de muda de plomes, per estrès, malalties parasitàries i molts altres motius. Si en algun moment el canari deixa de cantar, és molt probable que sigui per alguna d’aquestes raons.
Els canaris de cant els conformen 3 races: harzer o roller (oriünd d’Alemanya), waterslager o malinois (d’origen belga) i timbrat (provinent d’Espanya).
Una dada molt curiosa en relació al cant dels canaris és que creen les seves pròpies composicions a la tardor. En aquesta època de l’any els seus nivells de testosterona cauen en picat, i no arriben al seu nivell més alt fins a la primavera.
Redacció La Clau