Publicat el 25/03/2024

Per què a la primavera els ocells canten més?

 

Durant l’hivern, el refilet de les aus no se sent gaire, però quan arriba la primavera els seus cants es tornen molt més freqüents. El motiu, expliquen els experts, és biològic.

Ja fa alguns anys, els científics van descobrir que les aus tenen un gen encarregat de produir una molècula sensible a la llum a l’hipotàlem, una part del cervell que controla el sistema nerviós, la gana, el son i l’activitat sexual. A la primavera augmenten tant la intensitat com les hores de llum; les molècules fotosensibles de les aus detecten aquest canvi i informen el seu sistema reproductor perquè s’activi. És per això que canten més, perquè els ocells atrauen la seva parella amb el cant.

Els cants per aparellar-se són més complexos i més llargs que els altres i poden anar acompanyats de moviments o de l’exhibició del plomatge, ja que l’objectiu és que un individu de l’altre sexe s’hi fixi. El cant per aparellar-se es produeix durant tot l’any, encara que és molt més freqüent durant la primavera i el principi d’estiu.

A més de la molècula sensible a la llum, hi ha altres raons per les quals l’activitat sexual de les aus augmenta a la primavera. Una d’elles és que quan neixin les cries el temps serà càlid, de manera que no correran el perill de morir congelades, i hi haurà molt aliment disponible per tirar-les endavant. A més, la vegetació és més frondosa, cosa que els permet amagar-se i construir nius arrecerats dels depredadors.

Redacció La Clau

Deixa un comentari