Publicat el 17/09/2014
Amelia Patchwork és una botiga emplaçada a Cabrils que es dedica a la labor de retalls i que obre les seves portes a totes les persones que es vulguin acostar a l’univers ric i creatiu d’aquesta tècnica artesanal, que cada cop compta amb més seguidors arreu. Gràcies al fet de tenir un catàleg de productes amplíssim i de poder proporcionar tots els consells que siguin necessaris, Amelia Patchwork permet endinsar-se i perfeccionar-se en la pràctica del patchwork en el seu establiment especialitzat, que enguany celebra tres anys de trajectòria. Al web www.ameliapatchwork.com es pot trobar la informació més completa sobre aquesta tècnica. De tot plegat, en parlem amb la seva propietària.

Què ofereix als clients la botiga Amelia Patchwork?
Amelia Patchwork ofereix a les seves clientes, alumnes i amigues una botiga professional dedicada exclusivament al patchwork. Els donem suggeriments, els indiquem les teles més idònies per a les seves labors, els oferim un ambient acollidor, un ampli ventall d’horaris per a classes i una dedicació absoluta per part de les professores i meu.


Quines activitats han previst dur a terme per celebrar els tres anys de trajectòria de l’establiment?
Amb la inestimable ajuda del rector de Cabrils organitzarem, al jardí de la parròquia, l’acte «Vine a cosir a la fresca», que convida les senyores a apropar-se a la carpa hi haurà instal·lada i on se’ls obsequiarà amb una petita labor de patchwork perquè puguin cosir amb nosaltres, sempre amb l’ajuda de les professores d’Amelia.
A més, a l’Espai Cultural de la Parròquia hi haurà una exposició dels principals treballs realitzats per les alumnes d’Amelia durant els darrers tres anys. La carpa estarà instal·lada durant tot el dia 26, i l’exposició es podrà veure el divendres i el dissabte al matí.


Com va néixer en vostè aquesta afició?
Jo sempre he cosit. La meva tia Amelia em va ensenyar a cosir vestits per a les nines quan jo era molt petita, d’aquí el nom de la botiga. Excepte en períodes concrets de la vida en què m’he dedicat a altres temes, sempre he cosit. El patchwork va ser un descobriment bonic, m’oferia creativitat, aprenentatge continu, viatjar a exposicions i conèixer gent meravellosa.


Quin perfil de persones fan patchwork? Homes o dones, és indiferent?
L’edat és totalment indiferent. A Amelia hi ha alumnes i clientes des dels 15 fins als 80 anys. Encara no tinc cap home com a alumne, però m’agradaria…


És fàcil aprendre la tècnica? Com aconsella d’iniciar-s’hi?
La labor de retalls és relativament fàcil, però té nombroses tècniques que es renoven contínuament, per això cal acudir a les classes. Jo segueixo aprenent cada dia tècniques noves, estils, trucs, etc. El millor és començar assistint a classes un dia a la setmana.


Quin tipus de peces es poden fer?
Des d’una petita bosseta fins a un cobrellit elaboradíssim, passant per bosses, necessers, panells, estovalles, ornaments nadalencs, canastrells per a nadons, i moltes coses més.


Per què creu que cada cop hi ha més persones que fan patchwork en l’era d’Internet?
Fa moltíssim temps que es fa patchwork a Catalunya, però últimament està proliferant el DIY (do it yourself), i les senyores tornen a quedar-se a casa brodant, teixint, fent ganxet. La gent jove té molt d’interès a aprendre’n. Actualment, és un mèrit portar una peça o tenir abillaments a casa realitzats per un mateix. Crec que la crisi ha obligat moltes senyores i joves a no sortir tant, i han optat per fer manualitats i gaudir del fet de ser a casa.

Genera moltes despeses, el patchwork?
No, no és car. Per fer un cobrellit o una bossa no necessites gaire roba, però… quan comencem a cosir, les teles que veiem a les botigues ens enamoren i la por que s’acabin fan que comprem i comprem més del que necessitem. Després ho utilitzem tot, però no volem que se’ns acabin i… continuem comprant. No tenim mesura, però com gaudim!


Al conjunt de l’Estat hi ha molta gent que practiqui aquesta tècnica? Estan en contacte a través d’associacions o grups?
Sí que hi ha moltíssima gent a Espanya que fa patchwork. L’AEP (Associació Espanyola de Patchwork) ens manté informades a totes les botigues que hi estem associades, i mantenim contacte constant amb altres aficionades mitjançant les xarxes socials… Insisteixo, som moltíssimes.

Deixa un comentari