Pandoro, un dolç nadalenc que ve d’Itàlia | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 12/12/2019

Cada vegada més s’inclouen a les nostres taules nadalenques productes típics d’altres països. És el cas del pandoro, un pa dolç italià que té punts en comú amb el panettone, però amb característiques pròpies que el fan únic, com per exemple la seva forma d’estrella, donada pel motlle en el qual s’elabora.

El seu nom vol dir ‘pa d’or’, i és típic de la ciutat italiana de Verona. El seu origen, però, és una mica més tardà que el del panettone i bastant imprecís. Unes versions el situen a Àustria, com a derivat del pa de Viena, mentre que d’altres creuen que prové del pa d’or que se servia en les taules dels venecians rics: el relacionen amb la rica Venècia renaixentista, quan se servien grans banquets en els quals hi havia brioixos de forma cònica recoberts de fulles d’or i anomenats pa d’or.

La forma d’estrella deriva del Nadalin, un humil dolç familiar que consumien els veronesos per Nadal. És a partir de l’evolució d’aquest brioix que el pandoro tal com el coneixem es va començar a produir el 1800. La seva fórmula es va anar perfeccionant fins que, el 14 d’octubre de 1894, el forner Domenico Melegatti va registrar i patentar la mateixa recepta de pandoro que mengem avui.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari