Publicat el 28/03/2024

Origen i etimologia de la mona de Pasqua: una mirada històrica.

 

L’arribada de la Pasqua és quelcom més que el simple començament de la primavera: també significa la fi d’una època d’abstinència i penitència, coneguda com a quaresma. És durant el dilluns de Pasqua que aquesta llibertat de menjar se celebra amb entusiasme, marcant el retorn als plats abundants, especialment carns i menjars saborosos.

Segons el Costumari Català de Joan Amades, el dilluns de Pasqua era sinònim de viandes a taula. Però una cosa que destaca d’aquesta festivitat és el consum de la mona. Les mones, durant segles, han estat un element central en aquesta celebració, en què s’han consumit com a postres després dels àpats festius.

L’etimologia del nom mona té arrels antigues. Prové de l’àrab antic, on el terme mûna es feia servir per referir-se al tribut d’arrendament de terres, pagat amb pastissos i ous durs. Aquest terme es va adaptar al llatí com a munda, que fa referència a les paneres plenes de coques i pastissos. Així, el nom actual de mona hauria evolucionat des d’aquesta paraula àrab a través del llatí.

Deixa un comentari