Publicat el 22/04/2020

Els llibres físics ocupen un espai preuat als nostres prestatges, els acumulem i la gran majoria no surten de casa un cop llegits.
Avui et convido a organitzar-los, una tasca que va més enllà de moure’ls de lloc.

Fes una reflexió prèvia sobre el tipus de continguts que vols llegir a partir d’ara. Vols saber més sobre literatura femenina, sobre cuina, ara que estem tots fent pastissos, llegir sobre naturalesa perquè la trobes a faltar…? Els continguts dels llibres ens connecten amb els nostres valors, amb els nostres interessos personals i professionals, i poden despertar canvis dins nostre que ens duguin a iniciar un hobby o canviar de feina, per exemple.

  • En primer lloc miraràs quina quantitat de llibres tens, per valorar quins et quedaràs.
  • Podràs fer la tria des del punt de vista dels llibres que sí et vols quedar. I així, els que no entrin dins d’aquesta tria els pots regalar, deixar en donació, etc. Pel que fa a això últim, recorda que hi ha entitats que agafen els llibres de segona mà i que els posen en recirculació, allargant-ne la vida útil.
  • Farem la tria tal com ens convida la Marie Kondo a fer-ho, mirant llibre per llibre, despertant-ne cadascun i decidint el seu destí. Si a més vas fent piles per categories dels que et quedaràs, això comença a ser feina avançada. Com faig si començo a tenir dubtes sobre si em quedo o no un llibre? Fes-te la pregunta següent: tornaries a pagar per ell? El tornaries a llegir? Té informació obsoleta? Creus que quan t’apropis al prestatge et farà allargar la mà per fullejar-lo? Pensa que estan ocupant un espai que podrien estar ocupant altres llibres o simplement que podries aconseguir espai extra.

Com els guardaràs?

Et dono diverses idees perquè vagis provant quina és la més adient per a tu.

  • Per gènere: decideix per prestatges les temàtiques: llibres infantils / juvenils, literatura, còmic, cuina, biografies…
  • Per ordre alfabètic (A-Z): pots decidir si fer-ho per autor o per títol. El gran avantatge és que pots veure de seguida si tens duplicats i a més es facilita molt la cerca.
  • Per data de l’obra: pràctic si tens molts llibres històrics, literatura clàssica, etc.
  • Per colors: per als amants de l’estètica i del cromatisme harmònic. Pot haver l’inconvenient que no recordis, quan busquis una obra en concret, de quin color era.
  • Per la forma dels llibres, segons les mides, si tenen o no tapa dura…
  • Separar els llegits dels no llegits: a més a més, pots crear la categoria de favorits dins dels llegits.

Si poses etiquetes als prestatges sabràs de seguida on buscar. És important mantenir aquesta organització i que tots els membres a casa sàpiguen on buscar i on guardar.
Ja ho tens, ja pots gaudir de la companyia dels teus llibres predilectes. Només queda dir que, de cara a la compra d’un nou llibre, t’hauràs de fer abans dues preguntes: si el llegiràs i, si és així, què en faràs quan l’hauràs llegit.

 

Yolanda López
Calmavital.com
info@calmavital.com

Deixa un comentari