Publicat el 26/12/2021

On posar els mitjons de Nadal si no tens xemeneia. Una tradició molt estesa en dates nadalenques és decorar la llar de foc amb mitjons. Aquest costum es troba molt estès al món anglosaxó i a molts països llatins, i l’objectiu és que el Pare Noel deixi a dins els regals que porta per a la família. És una tradició que cada cop es veu més a les nostres llars, fins i tot a aquelles que no tenen xemeneia.

L’origen dels mitjons de Nadal és molt antic, ja que es remunta a l’edat mitjana. Segons explica la llegenda, un home va caure en una depressió profunda després de perdre la seva dona i va regalar tota la seva fortuna. Tant ell com les seves filles es van veure abocats a la pobresa i, quan les noies es van enamorar i va arribar el moment que es casessin, cap d’elles no tenia prou diners per fer-ho. La seva trista història va arribar a orelles del Pare Noel, qui la nit de Nadal va deixar caure per la xemeneia de la casa de les noies tres monedes d’or, que van anar rodant fins a entrar en uns mitjons que s’estaven assecant davant del foc. L’endemà al matí, quan les noies van llevar-se, van trobar els diners amb què van poder fer realitat els seus compromisos respectius.

Si bé la tradició dels mitjons de Nadal va sorgir a Europa, és a Amèrica on va adquirir gran popularitat, i a poc a poc es va anar estenent per la resta de països del món. Aquests adorns eren originalment de color vermell amb la vora blanca, a joc amb el vestit del Pare Noel. Tot i això, actualment els podem trobar en una gran varietat de colors, formes i textures que encaixen amb tota mena de decoracions.

El més habitual és que aquests elements es pengin de la lleixa de la xemeneia. Això es deu al fet que antigament s’hi solia penjar la roba mullada perquè s’assequés i, com que el Pare Noel visita les cases baixant per la xemeneia, així els pot trobar ràpidament. Malgrat això, no tenir llar de foc no és motiu per deixar de penjar aquests adorns, i és que de llocs on col·locar-los, no en falten. El més freqüent és fer-ho prop de l’arbre de Nadal o del lloc on es lliurin els regals. Altres opcions poden ser el pom d’una porta, l’ampit de la finestra o bé una prestatgeria.

Si la decoració de casa teva és d’estil tradicional, pots decantar-te per estampats amb figures de rens, arbres de Nadal, grèvol o paisatges nevats. Però si et va més un estil més minimalista o nòrdic, tria’ls en tons neutres com el blanc, el gris o el beix i combina’ls amb motius com flocs de neu o estrelles en tons platejats o daurats. Una altra bona idea són els mitjons fets amb tela de sac, que donaran un punt rústic i diferent a la teva decoració.

Redacció La Clau

Deixa un comentari