Publicat el 15/11/2021

L’objectiu de la conducció preventiva és disposar de temps suficient per reaccionar davant la presència d’obstacles, i evitar situacions perilloses, de manera que es pugui adaptar la velocitat del vehicle per aturar-se a temps.

 

La tècnica per a una conducció preventiva es basa en tres pilars fonamentals: l’observació, l’anticipació i el domini del nostre espai. Dominar el primer, l’observació, és clau, ja que un conductor observador sempre tindrà avantatge a l’hora d’anticipar-se a imprevistos. La Direcció General de Trànsit (DGT) recull sis situacions en què una observació adequada marca la diferència:
Avançaments. S’ha d’observar endavant i enrere pels retrovisors interior i esquerre. Tornarem al carril dret quan vegem el vehicle avançat pels miralls dret i interior i estem segurs que mantenim la distància de seguretat.

Incorporacions. En els canvis de carril i les incorporacions a una altra via, cal observar bé per assegurar-se que no hi ha altres vehicles allà on volem desplaçar-nos. Els angles morts ens ho poden complicar, així que els hem de vigilar girant lleugerament el cap.

Rotondes. Quan circulem pel carril exterior, cal vigilar pel retrovisor esquerre si se’ns acosta algun vehicle per aquest costat. En cas que un conductor intenti creuar-se des de l’interior (de manera antireglamentària), podrem anticipar-nos a una col·lisió.

Interseccions complicades. En les interseccions senyalitzades amb un estop o semàfors hem d’aturar sempre el nostre vehicle i observar si s’acosten altres vehicles per cedir-los el pas. En els girs cal observar, a més, que ningú vingui de front i que no hi hagi vianants o altres usuaris creuant la via.

Passos per a vianants. En l’aproximació a un pas per a vianants hem de fer una escombrada visual de costat a costat diverses vegades. Si algun obstacle ens impedeix veure bé, hem de disminuir la marxa i circular a una velocitat sense risc d’atropellament.

Sortir del cotxe. En el moment de sortir del vehicle, tant si som conductors com passatgers, abans d’obrir una porta de la banda de la calçada, per evitar situacions perilloses, hem de girar-nos cap enrere per comprovar que no s’aproximen vehicles, ciclistes o vianants.

 

Font: revista.dgt.es
Redacció La Clau

Deixa un comentari