Publicat el 14/03/2023

Nutricionista, dietista i endocrí: quines són les diferències?

 

Les persones que decideixen millorar la seva alimentació i recórrer a un professional solen confondre les competències de dietistes, endocrins i nutricionistes. Els experts expliquen quines són les principals diferències entre ells i com ens poden ajudar.

 

Els perfils professionals que tenen una titulació reglada per exercir en el camp de l’alimentació són l’endocrí, el nutricionista i el dietista.

Endocrí: 
És un metge especialitzat en les malalties de les hormones, del metabolisme i els problemes nutricionals. La seva funció principal és identificar i diagnosticar patologies com l’hipotiroïdisme, la diabetis, l’osteoporosi i l’obesitat, entre d’altres.
Nutricionista: 
És un professional sanitari expert en alimentació, nutrició i dietètica. La seva feina consisteix a oferir dietes, ajudar a canviar hàbits de vida i proporcionar consells dietètics. Els seus pacients solen ser persones que pateixen intoleràncies alimentàries, desnutrició, problemes cardiovasculars o trastorns de la conducta alimentària.
Dietista:
Aquest professional dissenya i fa un seguiment de plans de dietes personalitzats que tenen com a objectiu augmentar o baixar de pes o guanyar massa muscular. Solen treballar amb persones sense problemes de salut greus i s’enfoquen a dissenyar dietes adequades perquè puguin mantenir una alimentació saludable.
Si volem perdre pes, el metge endocrí estudiarà les diferents malalties que poden tenir relació amb la nostra pujada de pes. El nutricionista, en canvi, adaptarà la nostra alimentació tenint en compte les nostres condicions físiques.
Algunes de les atribucions dels nutricionistes són compartides pels dietistes, per això de vegades treballen plegats. Però, mentre que els nutricionistes se centren més en la composició dels aliments i les reaccions que poden provocar en el cos humà, els dietistes ho fan en el disseny de dietes adequades perquè cada persona pugui mantenir una alimentació saludable.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari