Publicat el 17/06/2015

INTERPRETACIÓ
Rosamund Pike, David Tennant, Billy Connolly, Celia Imrie, Emilia Jones, Ben Miller
DIRECCIÓ Andy Hamilton i Guy Jenkin
DURADA 95 min
GÈNERE Drama / Comèdia dramàtica / Família

Personatges extravagants enmig de situacions extremes serveixen als dos directors Andy Hamilton i Guy Jenkin per explorar l’essència dels conflictes quotidians. Perquè Nuestro último verano en Escocia porta a l’extrem els clàssics conflictes familiars i els adorna amb un petit aire de fàbula, fet que permet a la pel·lícula parlar de temes seriosos en un to desenfadat i simpàtic, com també facilita que els personatges esdevinguin entranyables malgrat tenir un caràcter carregós.

Un aire de fàbula que, com és habitual, utilitza la comèdia a mode de lubricant per fer passar bé situacions inversemblants que poden posar en perill l’estabilitat de l’argument. Gràcies a això, el discurs conserva tota la seva serietat malgrat no ser de vegades gaire realista. I és que una cosa no treu l’altra: tot i plantejar situacions on el realisme queda pràcticament evaporat, tota la pel·lícula es manté coherent i acaba sent sorprenentment creïble.

Aquest aspecte de fàbula o surrealisme no respon a un caràcter fantàstic ni a una voluntat de donar a la història un to èpic o pintoresc. És més aviat el resultat de certes llicències argumentals que els directors s’han de prendre per exposar el seu discurs. És evident que més d’un conflicte queda resolt de manera inversemblant; però es tracta només d’un tràmit necessari per saltar a la següent escena, escenari on els directors paguen la llicència desplegant el seu arsenal artístic (i fins i tot filosòfic).

És gràcies a tot això que Nuestro último verano en Escocia ens deixa amb aquest fantàstic regust d’haver passat una estona divertida i commovedora al mateix temps. Durant uns moments hem pogut ser nens a qui s’explica com és la vida adulta; habitant un escenari atapeït de boniques metàfores que desvelen els millors i els pitjors aspectes de la vida.

 

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala

Deixa un comentari