Publicat el 14/03/2019

La normativa permet als nens viatjar com a passatgers d’una motocicleta, però amb certes limitacions. Segons recull el web del RACE, el Reglament General de Circulació prohibeix circular amb menors de 12 anys com a passatgers de motocicletes o ciclomotors, però estableix unes excepcions per a més grans de 7 anys. Si el nen supera aquesta edat i qui condueix és el seu pare, mare, tutor o persona major d’edat autoritzada, sí que podrà anar en moto com a passatger.

Les normes que han de complir els nens que van amb moto, per a la seva màxima seguretat, són:

  • Utilitzar obligatòriament un casc homologat i de la mida corresponent. Aquest haurà d’anar correctament cordat i ser de la seva talla per evitar que surti desplaçat en cas d’accident.
  • Anar assegut a cavall, és a dir, amb una cama a cada costat i sempre en un seient darrere del conductor. A les botigues especialitzades es poden trobar seients especials perquè el nen vagi amb moto amb més seguretat, ja que eviten el desplaçament lateral.
  • Recolzar els peus en els reposapeus laterals. Per als nens de menor altura hi ha disponibles al mercat prolongadors de reposapeus.
  • Dur la vestimenta adequada, és a dir, pantalons resistents a l’abrasió en cas de caiguda, jaqueta amb proteccions, guants també resistents i amb proteccions i sabates o botes altes.

Les motos, juntament amb vianants i ciclistes, són dels usuaris més vulnerables de les carreteres. És per això que cal posar especial atenció en la seguretat de conductor i passatger, sobretot quan aquest darrer és un nen.

La principal protecció del motorista i del seu acompanyant és el casc, que evita un 44 % de les lesions al cap en cas de caiguda. Pel que fa als nens, convé posar especial cura a triar el casc homologat d’acord amb la seva talla, ja que segons l’Organització Mundial de la Salut el 20 % dels cascs surten disparats per una mala elecció de talla, o bé per no anar cordats com cal.

Tenint en compte la importància del casc, cal seguir les següents recomanacions:

  • Triar un casc de qualitat i amb una bona protecció. Es recomana el casc integral perquè protegeix tant el crani com la cara de l’infant.
  • És recomanable que el casc estigui confeccionat amb materials lleugers però alhora resistents, com la fibra de carboni o de vidre o el policarbonat.
  • Sempre ha d’estar homologat segons la norma ECE 2205.
  • El casc infantil ha de ser de la talla adequada. A causa de les característiques morfològiques dels infants, mai no s’ha d’escollir un casc d’adult de mida petita, perquè el seu pes no està adaptat al cap dels nens i serà molt pesant, incòmode i fins i tot perillós.
  • Revisar periòdicament el casc.

Per tenir la completa seguretat que el casc infantil que hem triat és el correcte, el nen se l’ha d’emprovar amb els cabells deixats anar, i si porta ulleres se les ha de posar després de col·locar-li el casc per comprovar que les branques no li estrenyen en excés. Serà la talla adequada sempre que el casc quedi ajustat i que quan li premeu lleugerament les galtes no senti dolor.

 

Redacció La Clau
Font: www.race.es

Deixa un comentari