Publicat el 09/12/2017

Després d’una dècada de treballar conjunt, el Centre d’Investigació Glenn de la NASA i la companyia de pneumàtics Goodyear van presentar el prototip d’una roda que no es punxa, és elàstica i no es deforma.

Dissenyada en un aliatge de níquel i titani, aquesta roda és buida i està formada per una espècie de malla que recorda la dels cavallers de l’Edat Mitjana. El material té ‘memòria’, de manera que pot adaptar-se a qualsevol superfície, sense importar el tipus d’irregularitat, i tornar al seu estat natural.

D’acord amb la NASA, la seva roda pot suportar molta més càrrega que les tradicionals sense perdre tracció ni enfonsar-se en la sorra. Les primeres proves en vehicles tot terreny van ser satisfactòries.

Inspirada en els pneumàtics que van moure vehicles de la NASA a la Lluna, la nova roda escriu un altre capítol en allò que l’agència espacial dels EUA denomina com a ‘la reinvenció de la roda’.

La patent de la nova roda de la NASA esmenta que el producte és segur (no pateix punxades); fort (no pateix deformació excessiva); robust (pot ser configurat per tenir tracció en diversos terrenys); simple (no requereix aire); versàtil (la rigidesa dels pneumàtics pot dissenyar-se per limitar l’energia transferida al vehicle); i lleugera pel fet que no necessita llantes.

La roda de la NASA es pot emprar en tot tipus de vehicles, inclosos tot terreny, militars, per a la construcció, avions i, òbviament, actuacions particulars.

La llista de beneficis contrasta amb un component clau en l’equació: la fabricació és encara molt costosa, per la qual cosa la NASA buscarà la manera de reduir-ne el preu.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari