Música per despertar emocions al Mirador de Mataró
La Residència i Centre de Dia Mirador de Mataró ha posat en marxa una nova solució terapèutica, liderada pel psicòleg Pepe Olmedo, que a través de la música busca reviure records i provocar emocions positives en les persones grans que viuen al centre, especialment aquelles que pateixen deteriorament cognitiu i demència avançada.
El projecte «Música per despertar» s’enquadra en la recerca de solucions innovadores terapèutiques que el Mirador de Mataró inclou entre els seus serveis. Aquesta teràpia, en concret, és totalment personalitzada. Els familiars dels residents omplen un qüestionari per conèixer les preferències musicals, quines cançons escoltaven, quins cantants els agradaven més… A partir d’aquí es realitza una llista individualitzada per a cada persona. Al centre, els residents tenen les seves cançons en un MP3 i les escolten amb uns auriculars per eliminar altres factors de distracció.
A Mirador de Mataró s’ha implementat el projecte, en primer lloc, en les persones que pateixen una demència avançada, moltes d’elles amb símptomes cognitius i conductuals associats. L’auxiliar d’infermeria del centre, Ana González, explica els beneficis d’aquesta activitat: «És impactant veure que persones que no coneixen el nom dels seus familiars i estan totalment desorientades, sí que recorden les cançons que han marcat la seva vida i són capaces de cantar-les.» Ella mateixa ha vist els efectes positius en els residents. «Recordo una dona que no es volia aixecar del llit. Cada matí em demanava que la deixes dormir. Jo li posava els auriculars amb les seves cançons una estona abans de llevar-la. Ella es quedava al llit amb els cascos, escoltava la seva música una estona mentre jo feia altres tasques i, quan tornava amb ella, estava molt més calmada, amb un somriure a la cara, i em demanava el cafè de l’esmorzar.»
L’Ana expressa la satisfacció personal que li comporta treballar amb aquest projecte: «La comunicació amb ells millora, durant aquesta estona s’obliden de les seves queixes.»
El Mirador de Mataró