Publicat el 17/10/2017

Quan les nostres papil·les gustatives perceben un mal sabor a la boca és indicatiu que alguna cosa no funciona correctament en el nostre organisme. Les causes poden ser moltes i variades, però afortunadament la majoria tenen remei. Aquests són els motius principals de tenir mal gust de boca:

Medicaments. Massa antibiòtics provoquen un gust metàl·lic a la boca. Els fàrmacs neurològics, medicaments antitiroïdals i els preparats de zinc són els que més donen aquesta desagradable sensació.

Malalties. Refredats, grips, patologies gastrointestinals i d’altres com el càncer, l’hiperparatiroïdisme i la diabetis.

Deficiències nutricionals com la falta de zinc i vitamina B12 o una dieta pobra.

Infeccions per fongs i bacterianes. Ocasionen una alteració del gust a la boca i mal alè.

Les infeccions bacterianes o fúngiques també donen lloc a un mal gust de boca.

Reflux àcid. Provoca un sabor amarg a la boca.

Embaràs. Els alts nivells de l’hormona de l’estrogen en el cos i les nàusees poden generar mal gust oral.

Mala higiene oral bucal. L’acumulació de placa bacteriana i càlcul pot originar malalties periodontals que provoquen mal alè o halitosi.

Solucions
En el cas dels medicaments, s’ha de consultar al metge per valorar la substitució per un altre fàrmac. També cal visitar-lo si el motiu són infeccions, malalties o deficiències nutricionals. És molt recomanable, a més, reduir el consum de greixos i dur a terme una dieta saludable i variada.

Pel que fa a la higiene bucal, res millor que una visita al dentista perquè detecti possibles afeccions. També podem consultar-lo perquè ens doni instruccions sobre com dur una correcte higiene. Com a prevenció, és aconsellable realitzar un bon raspallat dental després de cada ingesta, mínim dues vegades al dia, i complementar-ho amb l’ús del fil de seda i rentades amb col·lutoris orals.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari