Publicat el 05/11/2020

Durant la nit és habitual que els gats s’arrupeixin al costat de les persones amb les quals conviuen i descansin als seus peus. Aquest comportament que ens pot resultar curiós té les seves raons:

Protecció. El teu gat no és conscient que a la llar no pot passar res dolent. Els felins són caçadors per naturalesa, i això els obliga a estar sempre alerta. Encara que semblin adormits, solen estar pendents del que passa al seu voltant, i arraulir-se al costat del seu cuidador els proporciona un sentiment de seguretat important. Com que saben que mentre dormen estan una mica menys vigilants ho fan al costat del cuidador, ja que així es podran protegir mútuament en cas de perill. Un altre tret típic dels felins és que prefereixen dormir amb el llom recolzat en alguna cosa per tenir les espatlles cobertes.

Supervivència. Els gats saben que dormir al costat d’algú que els supera en pes comporta certs riscos. És per això que trien llocs on el pes del seu company de llit sigui més lleuger, o d’on puguin escapar amb més facilitat. El costum de desplaçar-se cap als peus l’adquireixen quan es fan adults. Quan són cadells, els gatets solen col·locar-se a l’altura del pit de la persona amb la qual prefereixen dormir, ja que els batecs del cor li recorden la seva etapa de lactant. Amb el temps, aniran canviant les seves preferències cap a zones més segures del llit.

Rutina. Els gats són molt rutinaris i no els agraden gaire les sorpreses. Per això, intentaran despertar-te per afrontar el dia de la manera habitual. Si apagues el despertador per error o per dormir uns minuts més, no dubtis que el felí farà el possible per evitar-ho. Replicar l’hàbit de cada dia els fa sentir-se segurs, així que si dorms al costat d’un gat gairebé mai faràs servir un despertador. El teu matí començarà amb miols o llepades que t’avisaran que és hora de començar un nou dia.

Territorialitat. Els felins són molt territorials a l’hora d’establir relacions amb el seu entorn. Per aquest motiu, des de cadells es dediquen a patrullar i explorar la llar fins a l’últim racó, ja que consideren que és el seu territori. Aquest sentit de pertinença també es trasllada a les persones. En una família de diversos membres l’habitual és que el gat empatitzi amb tots, però sempre hi haurà un escollit amb el qual es mostrarà més afectuós que amb la resta. Aquesta única persona serà amb la qual el gat anirà a dormir als seus peus de forma exclusiva. Encara que durant el dia dormiti al costat d’algú al sofà, dormir als peus del llit només ho farà amb el seu humà preferit. I malgrat que nosaltres creguem que ho fan perquè l’estimen i necessiten la seva companyia (i en la majoria de casos és així), la realitat és que el gat no considera que dormi al costat de l’humà, sinó a l’inrevés. Segons la seva percepció som nosaltres els que habitem en el seu territori, i és la seva persona preferida la que té el privilegi de compartir el seu llit. I premia el seu favorit llepant-lo i refregant el seu cos contra ell, per demostrar-li que l’estima i que hi confia.

Redacció La Clau

Deixa un comentari