Publicat el 29/05/2019

El moscatell és una varietat de cep blanca, encara que també n’existeix una varietat negra més escassa, i és una de les varietats de raïm més antigues del món. Es tracta d’un fruit que al llarg del temps ha experimentat moltes mutacions que han donat lloc a varietats molt diferents: blanques, rosades i vermelles, un raïm amb aromes complexes i de bon gust.

La recol·lecció del raïm moscatell és una de les més primerenques al nostre país, ja que la temperatura la fa madurar de forma gradual i constant. Se sol recol·lectar a mitjans d’agost i és un tipus de raïm molt saludable, ja que té poques amenaces.

La seva polpa, la pell i les llavors estan compostes per un element antioxidant, fet que ens pot ajudar a protegir les nostres cèl·lules contra destructius radicals lliures, i a més té un alt contingut de vitamina C.

El moscatell, com qualsevol altra varietat de raïm, es pot utilitzar per fer vins de tota mena. El que passa és que les seves aromes característiques, molt afruitades i de mesc, el predisposen molt al vi dolç, cosa que també es veu afavorida per la seva bona maduració i gran capacitat de generar sucre.

La principal diferència d’aquest vi amb la resta de vins dolços és que té una aroma floral molt característica. Podem dir que parlem d’un vi fortificat, i que depenent de la seva fermentació podem trobar moscatell sec o dolç.

A Catalunya el més habitual és que si un vi s’anomena moscatell, sigui dolç, i si s’anomena muscat sigui sec. A la DO Penedès hi ha diversos cellers que elaboren muscats.

Maridatge: les versions més seques del moscatell acompanyen bé plats condimentats com els de la cuina hindú, tailandesa o vietnamita, mentre que els més dolços es porten bé sols, però també tenen diferents possibilitats de maridatge, tant en el seu vessant més tradicional (galetes, pastisseria…) com en l’avantguarda de la gastronomia (foies, formatges blaus, etc.). A excepció dels fortificats, que es poden mantenir durant 10 anys o més, la majoria dels moscatells estan en el seu millor moment entre el primer i segon any després de la seva elaboració. La temperatura ideal per servir-los és d’uns 6 a 8 graus, i de 14 graus en el cas dels fortificats.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari