Publicat el 07/03/2012

L’associació D’ones de Cabrera de Mar impulsa des d’aquest municipi del Baix Maresme un seguit d’activitats al voltant del món de la dona, tant culturals com socials i alhora reivindicatives. Prenen el seu nom d’un joc lingüístic d’un poema: Com les ones de la mar/a voltes suaus i serenes,/a voltes imperioses/i trencadores./Però sempre presents i en moviment. Montserrat Gelmà Pons i Núria López Garcia (presidenta i secretària de l’entitat, respectivament) ens expliquen els projectes i propostes d’aquest col·lectiu

Quan neix l’associació D’Ones de Cabrera de Mar i amb quina finalitat?
Les primeres reunions es varen fer l’any 2002 per copsar les inquietuds de les dones del nostre poble i veure què era el que volíem fer. Ara, així en paper, l’acta fundacional de l’entitat és de l’agost del 2003. La nostra finalitat és clara: fer activitats socials i culturals que reforcin l’autoestima i la vàlua de les dones. Volem promocionar el voluntariat, treballar en xarxa, en grup, promoure la interrelació i l’intercanvi (d’habilitats, d’experiències). L’ideal seria aprofitar les experiències de cada membre de l’associació per compartir-les. També volem establir relacions amb altres associacions i institucions, especialment les que tinguin finalitats semblants a les nostres.

Al llarg de la trajectòria de l’entitat, quines activitats destacaria?
Una activitat molt participativa va ser la desfilada i exposició de vestits de núvia de l’any 2008. Totes les dones (o quasi totes) solem guardar el vestit de casament i moltes dones de Cabrera varen deixar-nos el seu per a l’exposició i la desfilada. Va col·laborar-hi i participar-hi tothom, l’Ajuntament, els comerços del poble, mares, filles, marits… El dia de la desfilada, l’Envelat Municipal es va omplir de gom a gom.  Hem fet també altres exposicions on hem recollit la memòria històrica (i present) de les dones de Cabrera, com fou l’exposició Dona i esport a Cabrera de Mar i la recopilació fotogràfica sobre les dones treballadores del nostre poble.

Com vertebren l’associació actualment? Quin tipus d’accions realitzen?
L’entitat té una Junta Directiva, però el funcionament dia a dia el porten els grups que es formen al voltant de les activitats que fem, especialment les activitats periòdiques com els tallers (ioga, dansa oriental, tertúlia). Com a entitat ens apleguem tots els dies reivindicatius, com són el 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, i el 25 de novembre, Dia contra la Violència vers les Dones.
Quina relació mantenen amb altres col·lectius similars de la comarca?
Estem dins la Federació d’associacions i grups de dones del Maresme, que agrupa 10 entitats similars de la comarca. Això ens ha permès aprendre i compartir moltes coses: experiències, problemes i les seves solucions, participar en les seves activitats o aportar-hi les nostres idees. És genial. En el vessant més institucional, estem en contacte amb el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) del Consell Comarcal, amb l’Institut Català de les Dones i sobretot, amb les àrees de Serveis Socials, Joventut, Festes i Cultura del nostre Ajuntament. 

Quins són els seus projectes actuals?
El nostre objectiu primordial és arribar a quantes més dones del nostre poble millor, de qualsevol edat. Que sàpiguen que existim, quines són les activitats que fem, que poden aportar-nos idees i suggeriments sobre activitats, que estem al seu costat per donar-los suport, si els cal.

I els de futur?
En el més immediat, estem preparant els actes del dia 8 de març amb una taula rodona amb dones empresàries de Cabrera i amb una exposició fotogràfica sobre el treball de les dones que, per cert, ens deixa en préstec una altra associació de dones del Maresme. Aquest any donem protagonisme a les dones empresàries, com en anys anteriors l’havíem donat a les dones treballadores immigrants o a les dones que cada dia veiem darrere el mostrador d’una botiga o la taula d’un despatx. De cara a la primavera, reprendrem les sortides a passejar pel nostre poble i organitzarem el ja tradicional Sopar literari a l’aire lliure.

Qui pot formar part de l’entitat? Com es pot contactar amb vostès?
Qualsevol dona. El nostre àmbit d’actuació és Cabrera de Mar però les sòcies poden ser de qualsevol altra localitat, qualsevol edat, creença religiosa, etc. La nostra entitat, però, està formada només per dones, els homes poden (i ho fan) participar en les activitats, però no ser-ne socis ni tenir càrrecs a la Junta. Tenim un bloc on anunciem les nostres activitats i informem del que anem fent, és http://donesdecabrera.blogspot.com, i també tenim adreça electrònica de contacte: donesdecabrera@gmail.com.

El col·lectiu de les dones continua necessitant que hi hagi entitats que el reivindiquin. Per què?
No ens agrada gaire parlar de reivindicar, ni tampoc d’ajudar les dones; sinó de reconèixer la nostra vàlua. Encara falta donar més visibilitat al que fem les dones, dia a dia. Reconèixer que és tan valuós aixecar la persiana d’un negoci com tenir cura de la casa o educar els infants. Les entitats de dones volem ser un altaveu del que fem les dones; perquè tothom, dones i homes, sàpiga qui som i com col·laborar entre tots i totes.

La violència de gènere està a l’ordre del dia. Què és el que falla en aquesta societat?
Malauradament falla l’educació en el si de la família. No només és això, però hi ha molts homes i moltes dones que assimilen dins la família que el maltractament a la dona és quelcom habitual, normal. Per a nosaltres, en una parella, en una família, el respecte és part essencial de l’estimació. Respecte per a un mateix i per als altres. A més, pensem que les notícies, les pel·lícules o les sèries fan servir el maltractament com a morbo i que el que ens hauria de provocar el maltractament és rebuig.

Malgrat tot, la societat avança cap a la igualtat, especialment en l’entorn familiar i domèstic?
S’avança a passets de puça. Ens complau veure com les generacions actuals comencen a compartir les tasques de la casa, un punt essencial per seguir avançant cap a la igualtat plena de drets i de responsabilitats entre dones i homes.

Deixa un comentari