Publicat el 30/01/2020

Normalment l’hivern ve acompanyat de canvis bruscos de temperatura, refredats i grip. Aquesta circumstància pot afectar les defenses, motiu pel qual som més vulnerables als virus i bacteris que provoquen mal de gola.

El dolor de gola sol ser un problema lleu que en la majoria dels casos remet per si sol, però que pot resultar molt molest. Aquest dolor sovint no és una malaltia en sí, sinó un símptoma que acompanya altres mals com poden ser un refredat, una grip, laringitis, amigdalitis… És convenient saber identificar aquestes alteracions per aplicar el tractament adequat.

Normalment a la gola es manté un equilibri natural i saludable entre els virus, els bacteris que hi conviuen i les defenses; però si es produeix una baixada d’aquestes defenses, aquest equilibri es trenca i els microbis que viuen a la gola poden provocar una inflamació.

Com mantenir aquest equilibri:
Protegint-nos del fred. Quan la temperatura sigui baixa, utilitzeu bufandes, mocadors, samarretes de coll alt… Les parts del cos més vulnerables són les externes. Assegureu també mantenir el cap, les mans i els peus ben resguardats.

Alimentant les defenses. Tenir en forma el sistema immunitari és essencial per evitar refredats i mals de gola. Cal menjar de forma equilibrada, gaudir d’un bon descans i practicar alguna activitat física.

Procurant rentar-nos les mans més freqüentment, especialment si hem estat en llocs públics, ja que poden ser focus de gèrmens. Si això no és possible, una bona alternativa és portar sempre loció antisèptica.

Evitant exposar-nos a ambients amb calefacció excessiva, ja que els canvis bruscos de temperatura i la sequedat de la gola poden debilitar les defenses.

Beure líquid en abundància i sovint, no forçar la veu, no fumar…

El mal de coll acostuma a desaparèixer ràpid i no fan falta tractaments. Ara bé, hi ha remeis que ajuden a suavitzar-ne les molèsties:

  • Ingerir líquids calents barrejats amb mel.
  • Fer gàrgares diverses vegades al dia amb aigua tèbia i sal o bicarbonat.
  • Llepar caramels durs (de mel, pròpolis, eucaliptus…, que refresquen i ajuden a segregar saliva).
  • Fer servir un vaporitzador o humidificador (sobretot en aquells casos que el mal de coll sigui produït per respirar amb la boca oberta).

S’aconsella consultar el metge per evitar complicacions quan fa més de tres dies que es té mal de coll, si va acompanyat de febre superior als 38,5 ºC, si es presenten plaques de pus a la part posterior de la gola, si es pateix molt a l’hora d’empassar…

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari