Publicat el 30/07/2014

El president del Consell Comarcal del Maresme (CCM), Miquel Àngel Martínez i Camarasa, compagina el càrrec amb l’activitat com a alcalde del municipi de Sant Vicenç de Montalt. En el darrer any de mandat al capdavant del CCM, parlem amb ell de diversos temes d’interès per a la comarca.

Via recta cap a les municipals de l’any vinent, que han de configurar un nou escenari polític a la comarca. En què ha consistit, essencialment, l’eix d’actuació els darrers tres anys del Consell Comarcal del Maresme?
Tot i que hem hagut d’afrontar un mandat marcat, des de l’inici, per les circumstàncies econòmiques adverses, hem estat capaços de tirar endavant nous projectes i serveis, i de mantenir els que ja existien. Hem fet més, amb menys.

El canvi de configuració del govern del CCM, amb el trencament amb el PPC i el tripartit de CiU amb el PSC i ERC, què ha suposat en la direccionalitat de l’ens?
Més consens per tirar endavant els projectes i les iniciatives del govern. Una majoria àmplia facilita la gestió, i en un moment com l’actual és important que les decisions es prenguin amb el màxim suport possible.

La futura reordenació territorial ha posat sobre la taula el paper dels consells comarcals. Creu que són més vigents que mai o que caldrà replantejar-los en un futur?
Els consells comarcals són més vigents que mai. Oferim serveis de manera prioritària als ajuntaments, que són l’administració més propera a les persones, i aquest plus de proximitat és el que ens atorga un valor afegit que no pot suplir cap altra administració.

La crisi ha esdevingut el tema de referència. Quines activitats de promoció econòmica adreçades a les persones i al sector empresarial ha desenvolupat el CCM?
Tenim dues línies d’actuació: les polítiques de foment actiu de l’ocupació i les polítiques de foment de l’emprenedoria. Promovem l’ocupabilitat per competències, la interacció empresarial, l’oficina tècnica laboral, polítiques del teixit productiu, el suport i el foment de l’emprenedoria, Maresme Exporta, estratègies per al desenvolupament econòmic, l’oficina del Pla Estratègic, accions de suport als productors i els artesans alimentaris, entre d’altres.

I quines són les aportacions del CCM en la promoció del turisme i la gastronomia comarcals?
L’èxit de les Jornades Gastronòmiques es basa en la qualitat del producte i en la professionalitat dels restauradors. Des del Consell ajudem, amb el programa Productes de la Terra, a posar en valor el producte km-0, perquè tant el consumidor final com els nostres restaurants l’introdueixin a la taula.

Resten pendents grans temes per a la comarca, com la resolució de la mobilitat (N-II, accessos…). En quin punt es troba aquesta qüestió pel que fa al paper que hi té el CCM?
Hem fet avenços importants. S’ha creat la Comissió de Mobilitat, amb representació de totes les forces comarcals i de Mataró, com a capital, i hem consensuat un document marc que recull les necessitats i les mancances detectades, amb l’objectiu d’anar plegats en la consecució d’un objectiu comú. També hem donat veu a la societat civil, i hem mantingut reunions amb la plataforma Preservem el Maresme. Igualment s’ha traslladat  un full de ruta a la Mesa de Mobilitat, integrada per la Generalitat i per representants del CCM, que és on es decidiran les accions de millora que cal fer.

Creu que s’està més a prop de les solucions a la problemàtica de les platges del Baix Maresme amb la comissió de treball que s’ha creat?
Per abordar un problema és fonamental conèixer de primera mà els seus efectes i les seves conseqüències. Per això, aquesta comissió, integrada pels municipis que més la pateixen, és un primer ―i important― pas per trobar solucions tècniques a l’erosió de la sorra de les platges.

Mancomunar serveis municipals és una de les línies d’activitats en què s’ha incidit des del CCM. S’ha de seguir en aquesta direcció?
Sí. Cal optimitzar els recursos, sobretot si són públics. Les administracions hem de fer un esforç per oferir el màxim de serveis amb la millor qualitat i el millor preu. Des del CCM hem apostat per les compres agregades de serveis, com ara el de les telecomunicacions, per un posar un exemple.

Cal continuar treballant perquè el Maresme aculli grans proves esportives com la Challenge, l’Ironman… Tenen constància que des dels consistoris s’estigui actuant en aquesta direcció?
El Maresme comença a ser un referent en el turisme esportiu gràcies, en un primer moment, a la Challenge i, ara, a l’Ironman. Avui la prova camina sola, i els municipis comencen a veure les bondats d’implementar aquest tipus d’esdeveniments.

El Maresme pot conviure amb la gran Barcelona sense perdre identitat?
Sí, perquè la nostra comarca és tan rica en la seva oferta que es fa impensable que Barcelona, sense desmerèixer-la, pugui erosionar la identitat dels maresmencs i les maresmenques. Els que hi vivim en fem bandera, i això es nota.

Després de tres anys, quin balanç personal fa de l’experiència al capdavant del CCM?
Han estat tres anys molt durs i difícils, perquè hem hagut de fer front a una crisi que afecta totes les administracions i, sobretot, les persones. Ha calgut esmerçar molts esforços, dedicar-hi moltes hores, sovint robades a la família i, tot i així, el balanç personal és positiu. Veure que, amb il·lusió, implicació, imaginació i treball, has pogut contribuir a fer avançar la comarca i a millorar la qualitat de vida dels maresmencs i les maresmenques et reconforta i fa que la balança es decanti cap a la banda en positiu.

Deixa un comentari