Miquel Àngel Martínez, president del Consell Comarcal del Maresme | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 31/01/2012

L’alcalde de Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez (CiU), presideix el Consell Comarcal del Maresme (CCM) en aquesta nova etapa sorgida de les darreres eleccions municipals. CiU i PP governen l’ens que contribueix a vertebrar polítiques comunes per al conjunt de la comarca i des del qual s’impulsen importants aspectes que permeten millorar la vida diària de tots els maresmencs. El nou president de l’ens ens respon algunes de les qüestions que estan sobre la taula en aquests moments marcats per la crisi i la necessitat de generar ocupació, però en els quals tampoc no s’obliden temes cabdals com la mobilitat, el turisme o la recollida de residus

El nou govern del CCM (CiU i PP) ja està en marxa. Quines han estat les seves primeres actuacions?
El primer que hem hagut de fer ha estat un pressupost realista i ajustat a la situació econòmica actual. Aquest exercici ens ha permès fer una valoració molt acurada del que es feia al Consell i del que podem fer a partir d’ara que és ajudar els ens municipals.
Quins paràmetres determinen el pressupost 2012?
La conjuntura econòmica actual és el que ha determinat aquest pressupost. Per aquest motiu, hem elaborat un pressupost auster i realista, però capaç d’assumir els serveis que sempre s’han donat des del Consell Comarcal, i ho hem aconseguit.
La crisi i els ajuts socials marquen els temps actuals. Els municipis del Maresme treballen en línia en alguns aspectes per plantar cara a la situació?
Sí. Em consta que els ajuntaments han hagut de fer esforços per aconseguir tancar els seus pressupostos i donar els mateixos serveis. Això requereix optimitzar recursos. El nostre objectiu és donar suport a qualsevol projecte que suposi un estalvi econòmic pels ajuntaments del Maresme.
El CCM aposta per promoure cursos de formació adreçats a aturats, però també als emprenedors. Cal que els treballadors i els empresaris aprenguin a renovar-se?
És evident que tots necessitem formació contínua per tal de ser competitius en un món que canvia constantment, sobretot pel que fa a les noves tecnologies. I en un context econòmic com l’actual és més necessari que mai, però no només per als emprenedors, sinó per a qualsevol professional.
La solució a la mobilitat (el trasllat de l’N-II i els peatges…), reivindicada per la societat civil, especialment el tram Baix Maresme i malgrat no sigui una competència estrictament seva, serà un tema a tenir en compte en aquest mandat al CCM? La supressió de les bonificacions al peatge d’Alella són un mal indici?
Estem en fase de constitució d’una comissió especial de mobilitat amb presència de totes les forces amb representació comarcal per analitzar la situació actual.
Recentment el CCM ha aprovat una moció demanant a la Generalitat que doti de finançament els ajuntaments perquè puguin complir les obligacions de la llei de protecció dels animals. Què és el que es necessitaria per poder fer efectiva aquesta llei?
Necessitem diners. La llei traspassa als ajuntaments la competència en protecció dels animals, però controlar la tinença responsable de mascotes, assegurar unes instal·lacions adequades, fomentar l’adopció… té un cost molt elevat. Demanem a la Generalitat que sigui sensible a aquest tema.
El CCM oferirà a les localitats un servei integral de recollida de residus. En què consistirà?
Des del Consell estem treballant en la reorientació del servei de manera que respongui a les demandes i necessitats de cada municipi. Actualment, el servei se centra en la recollida selectiva de les tres fraccions clàssiques: vidre, envasos i paper. En els propers mesos, volem que aquest servei incorpori noves prestacions i ofereixi diverses alternatives de manera que estigui preparat per cobrir totes les necessitats que demanen els municipis d’una manera integral.
L’Estat està massa lluny dels municipis, no és prou conscient de les necessitats i serveis que hi ha, del dia a dia?
Les administracions superiors sí que són conscients de les necessitats municipals. El que passa és que continuem patint una malaltia diagnosticada fa molt de temps: un magre finançament local.
El turisme de qualitat i identitari continua sent una de les apostes del CCM. Quines són les línies de treball per a aquest exercici de cara a la promoció dels valors turístics de la comarca?
El Consorci ja hi està treballant. És clar que hem de reforçar el turisme de proximitat a partir dels nostres grans potencials: la proximitat a Barcelona, les platges i la muntanya, el clima, la gastronomia, el patrimoni i la gran aposta que s’ha fet en els darrers anys per donar una oferta atractiva per al turisme esportiu i per al turisme familiar.
Els productes de la terra són cada cop més coneguts, no solament els vinculats al menjar sinó també al beure, com la DO Alella. Als maresmencs encara ens falta creure’ns més la qualitat dels nostres productes?
El que ens manca, potser, és conèixer-los perquè una vegada els tastem difícilment podrem renunciar a ells. Des del Consell Comarcal volem incidir aquest any en la filosofia Km 0, és a dir, a potenciar el consum de proximitat.
En uns moments com aquests, hi ha veus que plantegen la reducció d’algunes administracions. Aquest és el camí inevitable en temps de crisi com els actuals?
Crec que el debat s’ha de plantejar a la inversa: Quines necessitats té la societat?, quins serveis han de ser públics i irrenunciables?… i a partir d’aquí analitzar qui els presta actualment, quin cost representen i si hi ha duplicitat. És clar que no ens podem permetre dispendis i el Consell Comarcal del Maresme ja porta en el seu ADN la mancomunació de serveis com a fórmula per aconseguir un cost més baix.

Deixa un comentari