Miopia, problema de visió | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 06/03/2019

Són tan comuns els problemes de visió, especialment la miopia, que ni tan sols es perceben com una malaltia. S’han convertit en una cosa normal. Les ulleres són ja un complement de moda. No s’utilitzen només per veure bé, sinó per veure’ns bé.

La miopia pot afectar tant els nens com els adults i es diagnostica amb freqüència en nens entre 8 i 12 anys, però pot empitjorar durant l’adolescència. En l’actualitat, més d’un 30 % dels joves entre 7 i 17 anys són miops i necessiten ulleres, i el nombre ha augmentat considerablement en els últims 30 anys; en alguns països asiàtics el nombre és molt més gran, fins al 80 %.

Causes de la miopia
En general, si un és miop tindrà dificultat per llegir els rètols de la carretera i veure clarament els objectes distants. Igual que passa amb moltes altres malalties modernes, hi conflueixen els factors genètics, però també d’altres, i en el cas de la vista en destaquen els següents:

La lectura i les pantalles
Ningú no discuteix els beneficis de la lectura, però els ulls n’han pagat el preu, especialment quan s’ha passat del paper a les pantalles de TV, ordinador i també el mòbil.

Sembla, però, que la lectura no és la principal culpable. Alguns estudis apunten que un factor més important que la lectura (o treball de proximitat en general) és estar tancats entre quatre parets en comptes d’estar en un entorn natural i obert.

Una mala alimentació
L’excés de sucre i carbohidrats refinats és probablement el factor alimentari que més ha influït en la pèrdua de visió dels més petits (i adults). Els pics de glucosa en sang produïts per un excés de carbohidrat no són bons per als ulls, i uns nivells elevats d’insulina en sang produeixen un creixement anormal del globus ocular, que és precisament un desencadenant de la miopia.

Com millorar la vista:
Els nostres ulls estan dissenyats per mirar l’horitzó a la recerca de quelcom o perills potencials, no per estar constantment fixats en un llibre, la pantalla d’ordinador o el mòbil.

Cal passar més temps a la natura, contemplar l’horitzó, les postes de sol. És molt més fàcil prevenir que curar, i això és especialment important en els nens. Els ulls també necessiten exercici, que en aquest cas equival a mirar objectes a diferents distàncies, amb diferents colors i diferents intensitats de llum, durant diferents temps. Un llibre o una pantalla són una ‘cel·la visual’ per als ulls.

Alceu els ulls del llibre o pantalla cada 20 minuts, focalitzeu-los en alguna cosa a 20 metres o més durant almenys 20 segons.

Més claredat. És bo per als ulls il·luminar correctament la zona de treball. Si teniu accés a una finestra, procureu mirar-hi a través i concentreu-vos amb certa freqüència en objectes distants.

Si porteu ulleres per veure de lluny, poseu-vos-les només quan sigui necessari (per exemple per conduir) i no us oblideu de treure-us-les per llegir o realitzar altres activitats a curta i mitja distància.

 

Redacció La Clau
Font: www.fitnessrevolucionario.com

Deixa un comentari