Publicat el 20/10/2017

A l’hora de maridar menjars i vins, tots tendim a associar el vi negre amb les carns, i el blanc o cava amb el peix. Sembla una regla bàsica i bastant arrelada, però, amb la creixent cultura enològica que anem cultivant, aquesta premissa queda francament curta.

Vins blancs
Els més joves i lleugers se serveixen amb els aperitius o entrants lleugers. Comencem a menjar amb el vi menys alcohòlic i amb menys cos.
Els vins blancs joves més seriosos, de varietats nobles, funcionen bé amb peixos blancs, mariscs, formatges frescos i amanides.
Els blancs fermentats poden acompanyar formatges curats, verdures, carns blanques i alguns arrossos.

Vins rosats
S’han tornat a posar molt de moda, especialment per l’empenta dels caves rosats. En general, aquests vins funcionen amb pastes, arrossos, formatges suaus i fins i tot amb les fruites.
Fins i mançanilles
Poden acompanyar els aperitius, peixos a la planxa o fregits, i mariscs.

Vins negres
Els joves els podem servir amb xarcuteria, formatges semicurats, peixos blaus i carns blanques. Amb algunes carns vermelles, com el cabrit o el xai rostit, també mariden molt bé.
Un negre de criança acompanya i potencia els guisats de carns vermelles i les carns a la brasa, així com formatges curats.
Si triem un reserva o gran reserva, podem servir-lo amb qualsevol carn vermella, i són perfectes per a plats de caça i guisats elaborats.

Vins dolços
Encara que es poden servir amb fruites, pastissos, fruita seca, i fins i tot amb foie-gras, no es recomanen en menjars copiosos i llargs.

Caves
Són un món en si mateixos, però et podem donar alguns consells per gaudir potenciant cada aliment.
Pots obrir l’ampolla a l’inici del menjar; amb amanides, per exemple. També el pots servir amb els plats de pasta i amb els arrossos. Aquests últims són dels millors maridatges del cava.
Si inclous el pernil ibèric en els teus menjars, ho pots combinar de manera deliciosa amb qualsevol cava de criança: brut natural reserva i gran reserva.
El cava també ajuda a potenciar el sabor dels mariscs, i és especialment interessant la seva combinació amb peixos blaus, ja que les bombolles ajuden a compensar la sensació de greix en boca.
Pel que fa a les carns, si et decantes per les blanques o les aus pots servir-les amb un bon cava. I si acabes amb uns formatges, no descartis tampoc el cava, especialment amb els formatges més grassos. El cava rosat dona un punt ideal als formatges d’ovella més pastosos.

 

Font: http://condislife.com
Redacció La Clau

Deixa un comentari