Publicat el 09/01/2018

L’exercici físic suau i conscient és la millor inversió que es pot fer per conservar les funcions del cervell, malgrat el pas dels anys.

Sens dubte l’envelliment és el principal factor de risc del deteriorament cognitiu. Nombrosos treballs científics proposen estratègies al nostre abast per desafiar-lo. Això és possible perquè el cervell té capacitat per remodelar-se estructuralment i funcionalment durant tota la vida.

El temps invertit a realitzar exercici durant la joventut dona els seus fruits en forma d’una reserva cognitiva més gran quan s’envelleix. La pràctica regular d’exercici podria reduir significativament el risc de patir malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i la síndrome de Parkinson.

El taitxí i altres activitats no aeròbiques també poden resultar neuroprotectores. El taitxixuan, que combina moviment i consciència, relaxació i concentració, és un còctel perfecte per millorar les funcions del cervell. Quasi tots els exercicis es realitzen dempeus, amb la participació de mans, dits, braços, cames, espatlla i cap.

Més enllà dels exercicis físics, el taitxí aconsegueix mantenir un control sobre la salut mental i espiritual.

El ioga també té la capacitat de produir canvis estructurals en el cervell. Si s’ha practicat entre 6 i 10 anys, s’ha associat amb un augment de matèria gris, en particular en la regió del cervell implicada en la percepció del dolor, la producció de la parla i el processament de les emocions. A més, el ioga aporta efectes beneficiosos a totes les edats: millora l’elasticitat i la musculatura, redueix l’estrès, intensifica el descans i proporciona energia i vitalitat.

Per aquestes i altres evidències, és recomanable mantenir un estil de vida el més actiu possible. Això implica com a mínim una o dues hores i mitja setmanals d’activitat física moderada o una hora d’exercici intens. Quan l’estat físic impedeix la pràctica d’esport, caminar 150 minuts setmanals és una bona alternativa per a tothom.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari