Publicat el 10/03/2022

Meditar és retrobar el camí cap a casa. És desconnectar-se d’un exterior bulliciós, per aprofundir en un interior que comença en la foscor, però que esdevé lluminós amb el pas de cada respiració.

 

L’entrada i sortida d’aire va netejant, a poc a poc, tots els racons foscos que hem anat col·leccionant en el decurs de la nostra història i ens allibera de la presó de la ment, cosa que ens permet gaudir de l’ara i aquí i, per tant, ens retorna la capacitat d’estimar que resta dins nostre tenallada per la por.

Viure ara i aquí vol dir, doncs, alliberar-se de la por, que és l’arrel principal de la nostra dissort, perquè la por no ens permet estimar i sense estimar deixem de ser qui som, deixem de ser imatge del Creador. Meditar és, doncs, l’eina que ens permet tornar a ser, una eina que s’ha de conrear amb l’antítesi d’allò a què estem acostumats: el silenci exterior i interior.

És fàcil aconseguir el silenci exterior, n’hi ha prou, segurament, amb desendollar uns quants estris i ja ho tindrem. En canvi, el silenci interior és un hàbit a adquirir i això requereix paciència, confiança, persistència i determinació.

Al marge del silenci, no necessitem gaire més cosa: una postura còmoda que ens mantingui la columna recta, però relaxada. No cal fer grans exercicis de gimnàstica; nosaltres els occidentals, amb una bona cadira o bé estirats al llit en tenim ben prou. Això sí, cal que les plantes dels peus toquin a terra i que deixem que les mans reposin sobre les cames, sense creuar ni cames ni braços.

Aconseguida la postura escollida, hem de posar la nostra atenció en el nostre cos. El cos és la nostra part que sempre, sempre, viu el present. Això vol dir que, si esdevenim espectadors fidels de la nostra respiració, per exemple a poc a poc, anirem aprofundint en el nostre llac interior. És un llac la superfície del qual està plena de turbulències però, a mesura que anem aprofundint, ens adonarem que, molt lentament, les turbulències van desapareixent i arriba el dia que penetrem en el fons del llac, en el nostre santuari interior, un indret d’una pau immensa que reconeixem de seguida com el nostre origen i el nostre fi, les nostres alfa i omega, un lloc que ens connecta amb tota la creació, on ens reconeixem membres d’una única família i d’on brolla una font d’amor immens i inesgotable que ens sadolla i ens fa caure totes les cuirasses.

Per començar, n’hi ha prou amb meditar 20 minuts al dia. Val a dir, no us vull enganyar, que al principi no ens serà fàcil, perquè la nostra ment, acostumada a ser la protagonista tothora, intentarà boicotejar-nos i ens enviarà totes les distraccions que pugui. És molt important, però, no enfadar-nos amb la ment, ella voldrà continuar fent el mateix que li hem deixat fer fins ara. Per això cal ser pacient, persistent i determinat, des de la confiança que la respiració es va obrint camí i la ment, a poc a poc, anirà cedint espai al silenci.

Regina Ferrando i Ferran
Trobaràs els escrits publicats amb anterioritat a:
www.reginaferrando.cat
regina@reginaferrando.cat

Deixa un comentari