Publicat el 25/11/2020

Davant la necessitat de compensar els hàbits urbans que afebleixen la nostra salut física i mental, hi ha un remei eficaç (i barat) que és reconnectar amb la natura. I no, no és necessari endinsar-se en un bosc madur d’arbres majestuosos per gaudir dels seus beneficis. Fins i tot un simple arbre pot esdevenir un suport per recollir-se, aturar el mon i restablir l’harmonia interna.

Per a la següent pràctica, busca un l’arbre que estigui en un entorn tranquil i silenciós. Cada arbre convida a adoptar una o altra postura, ja sigui dret, assegut o ajagut a terra. De fet, no és indispensable tenir un contacte físic amb l’arbre. També pots distanciar-t’hi o fins i tot crear-ne una imatge mental amb els ulls tancats. De qualsevol manera, convé una postura estable i còmoda, que permeti una respiració llarga i fluida i afavoreixi una ment atenta i calmada. Aquestes són les qualitats necessàries per assolir un alt grau de relaxació i concentració mental, cultivant la plena consciència, comprensió i saviesa.

Meditació: «com un arbre»

  • Comença sentint les cames (com les arrels de l’arbre) fortes, flexibles i connectades a la terra.
  • Percep la pelvis (com la base del tronc de l’arbre) sòlida, sobre la qual creix el teu tronc.
  • Sent la columna vertebral (com el tronc de l’arbre) ferma de baix, i més lleugera a mesura que va creixent.
  • Sent els teus braços (com les branques de l’arbre) expandir-se, encara que ara reposin, abraçant l’espai que t’envolta.
  • Els pulmons (com el fullatge dels arbres) respiren profunda i fluidament l’oxigen vital que et regala l’arbre.
  • Finalment, resta contemplatiu, sentint el cap (com la flor de l’arbre) obrir-se al cel, buscant la llum que il·lumini la teva consciència. Aquest és l’anhelat fruit a recollir.

Més enllà del propòsit personal d’autorealització, la reconnexió amb els arbres ens ha de refermar la consciència i el compromís de preservar el malmès regne vegetal que sustenta la vida a la Terra. Bona pràctica!

 

Àlex Costa
El Taller de Ioga

Deixa un comentari