Publicat el 25/04/2019

Les dificultats de maridatge podrien venir, en part, per la gran diversitat d’ambdós productes i pel fet que els dos són productes vius que evolucionen amb el temps i que poden presentar diferències apreciables d’una temporada a l’altra, de forma més pronunciada el formatge que no pas el vi.

El formatge és un producte greixós i en canvi el vi és una beguda amb acidesa, i és l’àcid del vi el que actua com a desengreixant: neteja la boca i treu la untuositat que ens deixa el formatge durant el seu pas per boca.

A l’hora de maridar, el que hem de tenir en compte primerament és la greixositat, la textura i l’aroma del formatge, i un cop ho tinguem decidit triarem el vi segons la seva acidesa i components aromàtics.

S’ha d’escollir un vi de qualitat, sense obsessionar-se per l’any de la collita. El vi ha d’estar a l’alçada de les circumstàncies…, i no perquè sigui un vi més vell farà més bon paper: en general els vins joves demostren tenir més bona cintura.

Intentem maridar vins amb poca acidesa amb formatges poc greixosos (vaca); i al contrari, vins que presenten més acidesa maridats amb formatges greixosos (cabra i ovella). Procurem sempre que el vi i el formatge no es facin ombra l’un a l’altre. Un vi molt potent en boca pot enterrar un formatge suau. I al contrari, un blanc lleuger fracassarà davant un formatge fort i agressiu.

El problema es complica quan es tracta de preparar una taula de formatges: trobar un vi que vagi bé amb tots és una tasca gairebé impossible. La solució: triar un parell de vins joves, amb un bon equilibri entre el caràct25er afruitat i l’acidesa, i deixar-se sorprendre amb la combinació dels dos pilars de la gastronomia mediterrània: el vi i el formatge.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari