Maneig bàsic de rèptils i amfibis | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 16/09/2019

Hi ha una gran diversitat d’espècies, cada una de les quals requereix un maneig específic i diferent. La seva evolució dependrà del medi on viuen, per tant és molt important conèixer el tipus d’espècie que tenim.

Alimentació
Un dels principals problemes és poder administrar-los una dieta equilibrada. Si la seva dieta no és l’adequada, es negaran a menjar.
Cal conèixer la seva alimentació natural.

Als animals carnívors és aconsellable proporcionar-los preses mortes, ja que d’aquesta manera evitarem possibles lesions al nostre animal. Generalment, la majoria de rèptils i amfibis carnívors tendeixen a l’obesitat perquè els sobrealimentem.

És molt important proporcionar-los una dieta variada, sobretot en vegetals, amb una menor quantitat de fruita i amb suplements vitamínics i calci.

Habitacle i manteniment
Són animals ectodèrmics, és a dir, que depenen de la temperatura de l’exterior per tal d’autoregular-se. Si la temperatura ambiental és inferior a l’òptima, l’animal entrarà en un estat d’hipotèrmia, la qual cosa farà que el seu metabolisme disminueixi i que la resposta immunitària es vegi afectada.

Hi ha diversos productes per mantenir la temperatura de l’habitacle, però és molt important que siguin segurs i, a ser possible, fora del terrari per evitar cremades. Per poder portar un control de la temperatura, caldrà fer ús del termòmetre.

En el cas de les serps, no faran una muda correcta si la humitat és inferior a l’òptima per a l’espècie. Tampoc no és bo que hi hagi un excés d’humitat, però, ja que això els pot provocar dermatitis.

Per mantenir la humitat, farem ús d’uns esprais per refrescar l’habitacle diverses vegades al dia. També podem utilitzar banyeres i plantes vives.

L’habitacle ha d’estar ben tancat, és a dir, que no hem de passar per alt cap forat, ja que sinó es podrien escapar. Ha d’estar ben ventilat, amb un substrat i un material fàcil de canviar per a la neteja i desinfecció.

La higiene de l’ambient i de l’aigua és molt important en el cas dels amfibis, degut a la seva pell tan delicada i permeable.

És convenient que dins l’habitacle hi hagi àrees on l’animal es pugui sentir protegit i arrecerat, per tal d’evitar que tingui ganes de fugir i s’acabi lesionant.

Hem d’oferir-los llum unes 12 hores al dia. Moltes espècies també necessiten llum ultraviolada per a la producció de provitamina D.

 

Hospital Veterinari Garbí

Deixa un comentari