Publicat el 10/01/2018

El cos humà pot desprendre moltes olors. L’halitosi n’és una. L’halitosi o mal alè és una afecció bastant freqüent entre la població.

Les causes de l’halitosi poden ser múltiples: la ingestió de determinats aliments, una higiene bucodental incorrecta, l’hàbit de fumar, per tenir la boca seca o per certes malalties que afecten tot l’organisme, com les malalties de fetge, una diabetis mal controlada, una insuficiència renal o una malaltia dels pulmons o de la boca. Si el problema persisteix pot ser també un símptoma de malaltia gingival (de les genives).

Aliments i hàbits que poden causar mal alè: la ceba, l’all, el bròquil, les espècies aromàtiques, l’alcohol, els llegums… Aquests aliments, després de ser ingerits, s’incorporen al flux sanguini a través de la mucosa gàstrica, i més tard són alliberats a la saliva i els pulmons. Així poden perllongar el mal alè fins a 72 hores després d’haver estat ingerides. En aquest cas la solució només passa per reduir o suprimir la ingesta d’aquests aliments.

Diagnòstic: els afectats pel mal alè no acostumen a adonar-se del problema per ells mateixos: sol ser la família, amics o coneguts els qui els posen al corrent de la situació. En la majoria dels casos és el dentista qui pot diagnosticar les causes de l’alitosi. Però a vegades també hi participen internistes i otorrinolaringòlegs per trobar la raó i origen d’aquest mal alè. Per tal de determinar i avaluar l’halitosi, algunes clíniques dentals utilitzen uns aparells especials que mesuren els compostos sulfurats volàtils de l’alè.

Solucions: un cop descartada la presència d’alguna patologia digestiva, les més importants i essencials passen per una bona higiene bucal i les visites freqüents a l’odontòleg.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari