Publicat el 15/12/2017

Parlem de Malalties bucals. La saliva és essencial per mantenir una boca saludable, ja que és clau en la prevenció de la càries i de la formació de placa bacteriana. La saliva ajuda a digerir els aliments, protegeix les peces dentals contra la càries, evita infeccions en controlar la població de bacteris a la boca i possibilita la masticació i la deglució. Es per aquest motiu que el síndrome de la boca seca pot comportar problemes per mastegar, empassar, assaborir els aliments o fins i tot parlar.

Hi ha diverses raons per les quals les glàndules que produeixen la saliva, anomenades glàndules salivals, podrien no estar funcionant adequadament, i aquestes raons podrien ser: per efectes col·laterals de certs medicaments; per algunes malalties com les de Parkinson o Hodgkin, la diabetis, la sida, etc.; durant alguns tractaments de teràpies amb raigs X o quimioteràpia; en la menopausa (pels canvis dels nivells hormonals) i també per tabaquisme i consum de marihuana.

La millor manera de solucionar aquest problema és amb una cuidada higiene bucal, prendre petits i freqüents glops d’aigua o begudes sense sucre, evitant les que tinguin cafeïna i alcohol, i mastegar xiclets o xuclar caramels sense sucre. Però si el problema persisteix s’ha de consultar amb un especialista perquè ens faci un correcte diagnòstic mitjançant un examen exhaustiu.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari