Publicat el 24/01/2018

Qui no ha patit mal d’esquena alguna vegada al llarg de la seva vida?

Segons les últimes dades de l’Institut Nacional de seguretat i Higiene en el treball, el 86 % de la població es veu afectada per aquest dolor, degut moltes vegades a postures mantingudes de manera incorrecta, juntament amb llocs de treball en els quals hi ha un sedentarisme perllongat durant tota la jornada laboral.

El mal d’esquena es defineix com una de les formes de dolor més freqüents que patim les persones. En la majoria dels casos és degut a una sèrie de factors que fan que siguem més propensos a patir dolor, com els hàbits posturals inadequats, sedentarisme, sobrepès, condició física global insuficient, estrès i depressió.

És per això que, tot i tenir aquests factors i que les causes del mal d’esquena puguin ser diverses, s’intenta sempre realitzar actuacions de manera preventiva per tal d’evitar l’aparició del dolor.

Com a fisioterapeuta m’agradaria compartir un seguit de consells bàsics i preventius per al mal d’esquena:

  • Intenta sempre mantenir una postura correcta. Si treballes de peu o assegut, evita les postures estàtiques durant molt de temps, mira de moure’t, caminar, aixecar-te…
  • Si has d’aixecar objectes pesants, flexiona bé els genolls, mantingues la teva columna vertebral recta i fes servir les cames.
  • Evita realitzar moviments bruscos en el teu dia a dia.
  • A la cadira recolza bé els peus a terra i enganxa l’esquena al respatller amb el cul enrere; és important seure de manera correcta.
  • Realitza activitat física de manera habitual. És important tenir una bona condició física general.

En cas que aparegui qualsevol molèstia a l’esquena, és important l’aplicació de calor suau durant 15-20 minuts; d’aquesta manera augmentem el reg sanguini, alleugerim el dolor, relaxem la musculatura i promovem la curació del propi cos.

Si tot i amb aquests consells el dolor persisteix, adreça’t al fisioterapeuta, ell t’ajudarà a detectar quin és el problema, et millorarà el mal d’esquena i et proporcionarà una sèrie d’exercicis terapèutics per controlar i evitar la seva reaparició.

 

Cristian Delgado
Fisioterapeuta col·legiat 11422

Deixa un comentari