Publicat el 08/08/2019

Els estudis més recents indiquen que a Catalunya hi ha llúdrigues en la meitat del territori. Els anys noranta gairebé havien desaparegut: la contaminació dels rius, la manca de peixos i la caça legal o furtiva les havien esborrat del mapa.

Els anys cinquanta i seixanta del segle passat van ser letals per a l’espècie. El franquisme pagava per al seu extermini. El creixement industrial i urbà sense norma ni fre va contaminar els rius catalans. En aquesta època les aigües portaven, entre altres verins, grans dosis letals de mercuri i cadmi. Amb l’extracció descontrolada d’aigua, moltes rieres es van assecar .

La llera de la Tordera va baixar més de cinc metres davant de Sant Celoni per l’extracció d’àrids, sorra, per a la construcció. Canalitzacions, pantans i l’abocament de runes i brossa van convertir la majoria de rius en clavegueres. Vam bescanviar llúdrigues per rates.

Reintroducció

A partir de 1995 es va iniciar la seva reintroducció en els rius Muga i Fluvià, a Girona. En poc temps es van escampar per les comarques veïnes. Avui en trobem a tots els rius de Lleida, des del Garona a la Vall d’Aran, i també al Ter i a la Tordera, fins a arribar al Matarranya.

Els factors de la seva recuperació han estat la reducció de la cacera i les reintroduccions, a més de la capacitat extraordinària que tenen aquests animals per desplaçar-se. També hi ha contribuït la restricció de la pesca, així com el millor estat de l’aigua dels rius, que afavoreix que trobin més aliment.

Animal juganer

La llúdriga és una nedadora extraordinària, dels pocs mamífers que poden competir amb els peixos en agilitat i reflexos. Sol mesurar un metre de llargada i acostuma a pesar uns 6 quilos, les femelles, i entre 12 i 15 els mascles. La seva pell està adaptada per mantenir el cos calent i lliscar a l’aigua.

Parlem d’un animal molt juganer, un mamífer que com nosaltres pensa, imagina, improvisa, prova, explora i es comunica.

Qui tingui la sort de veure-les lliures i jugant experimentarà un gran plaer i segurament exclamarà: «Fan com nosaltres!».

 

Ramon Sala F Aranburu
www.facebook.com
/catalunyasalvatge/
Foto: Ramon Sala

Deixa un comentari