Per què no hem de llençar el líquid de les conserves?
El líquid de cobertura, que és com s’anomena el suc que porten les conserves, permet preservar els aliments i moltes persones creuen que no s’ha de consumir perquè inclou conservants o greixos afegits.
En realitat es compon, en la majoria de casos, d’oli d’oliva o aigua i una mica de sal. Els entesos asseguren que aquest líquid de cobertura no només serveix per protegir l’aliment d’agents externs, sinó que completa les seves propietats i n’intensifica el sabor.
A més d’aquests avantatges pràctics i gustatius, el líquid de les conserves té altres beneficis i usos. Alguns cuiners consideren aquest suc al natural com una mena de brou, que es pot fer servir en guisats o altres receptes. El líquid de cobertura a base d’oli d’oliva també es pot utilitzar a la cuina per assaonar amanides, pastes o qualsevol altre plat que necessiti una mica més de sabor. Com que hi ha un munt de varietats de conserves, el seu líquid (escabetx, tomàquet, vinagre, llimona, almívar…) es pot fer servir en nombroses receptes.
Las verdures enllaunades ens permeten beneficiar-nos en tot moment del gust i les propietats d’aquests aliments subjectes a l’estacionalitat. Pel que fa als llegums enllaunats, convé que els rentem amb aigua corrent abans de fer-los servir a la cuina, ja que el seu líquid podria alterar el sabor dels plats. Tanmateix, si batem i emulsionem aquest suc obtindrem una textura similar a la de les clares d’ou. Per això s’utilitza per fer postres veganes, arrebossats o per substituir l’ou en la maionesa. Es recomana, però, fer-lo servir amb moderació perquè pot dur sals afegides.
El líquid de cobertura del peix en conserva està format en gran part per oli que conté vitamines d’aquest aliment. Així doncs, consumir tonyina o sardines amb una mica del seu oli pot ser beneficiós. El que no és aconsellable és el líquid del peix enllaunat en salmorra, ja que la barreja d’aigua i sal podria augmentar el nivell de sodi al cos i causar hipertensió. Tampoc no convé abusar de l’almívar, en aquest cas pel seu alt contingut en sucre. El consell dels experts és que ens fixem sempre en l’etiqueta de les conserves per veure quins percentatges de sodi, sucre i additius tenen.
Redacció La Clau