Publicat el 25/03/2015
Lina Morales (CiU) va ser regidora de Benestar Social, Dona i Gent Gran el mandat del 2003 al 2007; alcaldessa del 2007 al 2008, la resta del mandat va estar a l’oposició; i del 2011 fins ara, torna a ser un altre cop alcaldessa. Parlem amb ella dels reptes turístics i gastronòmics de Cabrils.

Quins són els principals atractius que presenta Cabrils per als visitants?
El turisme familiar i de proximitat. Cabrils és un indret molt interessant per passejar, practicar l’esport familiar i gaudir d’un entorn privilegiat. Som una localitat amb molt de potencial, amb una gastronomia de primer nivell i un patrimoni natural, arquitectònic i cultural molt ric i variat. L’Arborètum de Catalunya (el pulmó verd del Maresme), les rutes en btt i a peu pel Parc de la Serralada Litoral, els itineraris per masies catalogades amb rellotges de sol peculiars i diversos, l’emblemàtic cim de Montcabrer, els passeigs pel tranquil i cuidat nucli antic, la gastronomia famosa que ha fet especialment reconeguda la vila, i l’oferta hotelera i comercial són només algunes de les singularitats que caracteritzen Cabrils.


El turisme ha estat una de les seves prioritats. Han impulsat diverses actuacions per projectar el municipi. Ens les podria explicar?
No ha sigut la prioritat més important, però sí una de les més destacables per donar vida al poble quant a comerços i restauradors. Malauradament, encara hi ha molt de desconeixement de la riquesa que atresora Cabrils. Per exemple, poca gent sap que Cabrils és el poble que compta amb més rellotges de sol de tot l’Estat, fins i tot en té una exposició única a Espanya: Can Majó, de visita gratuïta i on es poden contemplar 500 tipologies diferents d’aquest patrimoni cultural. Són pocs, també, els qui saben que la urbanització de Montcabrer és una de les més antigues d’Espanya, o que la vila ha enamorat personalitats com Salvador Dalí o el famós compositor de sarsueles Rafael Martínez Valls. Per impulsar el seu redescobriment com a indret turístic de proximitat i estranger, vam editar Cabrils, un indret per descobrir, la primera guia turística del poble. Una eina que detalla totes les particularitats de la vila i de la qual em sento molt orgullosa.


La gastronomia és un referent de Cabrils, amb el punt d’inflexió que suposa la Mostra Gastronòmica a l’estiu, quines accions han emprès per potenciar-la?
És veritat que en el nostre entorn més proper es coneix Cabrils, entre altres coses, per la Mostra Gastronòmica. No és causalitat que aquest any se celebri la vint-i-vuitena edició. La nostra voluntat és continuar apostant per aquest esdeveniment que acull públic de tota la comarca, de Barcelona i també d’altres indrets de Catalunya. És per això que cada any intentem millorar-ne l’organització.
Un altre esdeveniment que hem posat en marxa i que està resultant tot un èxit és la Ruta Gastronòmica per Cabrils, una iniciativa conjunta de l’Ajuntament i l’Associació d’Hostalers de la localitat que s’emmarca en el full de ruta del municipi per potenciar-ne el principal valor i motor econòmic: el turisme i la gastronomia de proximitat i qualitat. A través d’aquest esdeveniment, s’han convidat periodistes especialitzats i de renom, que han fet de prescriptors de la vila gastronòmica de Cabrils.


Com col·laboren amb l’Associació d’Hostalers i les entitats de Cabrils per promocionar el municipi?
És ben sabut que el govern que represento ha tingut molt clar que les entitats del municipi, entre les quals hi ha l’Associació d’Hostalers, són molt importants per al desenvolupament cultural, esportiu i associatiu del municipi. Per aquest motiu sempre comptem amb ells en diferents aspectes, també en les activitats de promoció del territori. Així, tots hi guanyem. I és que, malgrat l’excel·lent «saber fer» culinari que ens caracteritza, continuem vivint uns temps difícils. Això fa que, ara més que mai, haguem de sumar esforços per continuar promovent el nostre principal valor afegit i, en definitiva, la nostra identitat com a poble. Després de l’èxit de les dues edicions anteriors de la Ruta Gastronòmica per Cabrils, l’Ajuntament i l’Associació d’Hostalers ens proposem consolidar aquest esdeveniment fins a convertir-lo en una eina turística de primer nivell.


La ubicació de Cabrils, al cor del Maresme i amb Barcelona a tocar, és un avantatge. En què els beneficia, en clau turística?
És una capsa de sorpreses. Està ple de contrastos i de tresors amagats. És una combinació perfecta de modernitat i tradició. Passejant pels carrers s’hi percep el caliu dels elements quotidians de sempre. És un poble on es respira qualitat de vida en autèntic estat pur. La seva ubicació, entre el mar i la muntanya, el fan molt especial. Enclavat a la petita vall del Baix Maresme, envoltat pels turons d’en Cirers i Montcabrer, i acaronat per la Serralada Litoral, Cabrils és una destinació turística idíl·lica. Ho té tot! D’aquí que sigui reconegut com «la perla del Maresme». La seva ubicació geogràfica fa que la vila sigui idònia tant per deixar-se caure una tarda o un cap de setmana qualsevol, com per establir-s’hi en una primera o una segona residència. I és que es troba a tan sols 20 km de la seductora Barcelona, al costat de Mataró, i molt a prop d’altres viles interessants. Precisament perquè m’estimo molt el meu poble, dono molta importància a la seva cura i preservació, per tal que, a poc a poc, esdevingui una de les destinacions de referència del turisme de proximitat i familiar.

Deixa un comentari