Publicat el 02/12/2021

Libertad

 

Interpretació: María Morera, Nicolle García, Nora Navas, Vicky Peña, Carol Hurtado, Maria Rodríguez Soto, David Selvas, Òscar Muñoz, Sergi Torrecilla, Mathilde Legrand
Direcció: Clara Roquet
Durada: 104 min
Gènere: drama

 

La guionista Clara Roquet10.000 km (2014, Carlos Marquès Marcet), Costa Brava, Líbano (2021, Mounia Akl)–, responsable dels curtmetratges El adiós (2015) i Les bones nenes (2017), condueix amb mestratge i subtil sensibilitat el seu debut en el llargmetratge, Libertad.

La pel·lícula és una aproximació sensible a la complicada i impossible amistat de dues noies d’orígens socials diferents, la Nora (Maria Morera –la nena protagonista de la pel·lícula del 2019 La vida sense la Sara Amat, de Laura Jou–) i la Libertad (Nicolle García), durant unes vacances d’estiu a la costa. A través d’una mirada observadora, atenta i punyent, Clara Roquet retrata l’esfondrament d’un món als ulls d’una nena que desperta amargament a la vida enmig d’una adolescència convulsa.

A estones, recordem La ciènaga de Lucrecia Martel i la seva atmosfera corrompuda de degradació d’una família i el seu servei domèstic en un xafogós estiu austral. L’alzheimer de l’àvia (Vicky Peña), amb la seva memòria esvaïda i les consegüents confusions d’identitat al seu voltant, esdevé metàfora també d’aquesta descomposició familiar.

El film tracta de la distància insalvable entre dos mons, dues classes socials oposades, allò que separa la cuidadora i el servei de neteja d’una família benestant amb la seva casa d’estiueig a la costa; i de com aquesta distància social acaba adulterant i frustrant l’amistat de les dues nenes.

La resta del repartiment el completen Nora Navas com a mare de la Nora, dona desorientada i perduda enmig de la deriva familiar, i un secundari David Selvas com a pare absent que quan entra en escena és per confirmar la implosió familiar que es covava feia temps.

 

AMIC
Joan Millaret i Valls

Deixa un comentari