Publicat el 16/05/2022

Què són les «portes» que eviten els embussos del trànsit?

 

Redueixen congestions de trànsit, milloren l’assistència a la carretera i són molt importants per controlar aquestes artèries per les quals es mouen incomptables vehicles les 24 hores del dia: ens referim a aquella separació física entre els dos sentits a la xarxa viària. En diem bypass, transfers, passos de mitjana o, col·loquialment, «portes antiembussos».

La seva utilitat permet habilitar un carril addicional en sentit contrari amb l’objectiu d’adaptar la fluïdesa del trànsit quan es produeixen congestions o imprevistos.

Habitualment podem trobar aquestes portes antiembussos en una carretera de calçades separades, on faciliten la comunicació en casos d’emergència, així com en autopistes, autovies o carreteres de diversos carrils amb separació física en els dos sentits i en túnels de més de 500 metres, on s’han de disposar a 200 metres de l’entrada i la sortida.

I és que són diverses les situacions en què la Direcció General de Trànsit aplica aquests passos perquè la circulació flueixi per un carril addicional en sentit contrari: en els embussos puntuals als accessos de les grans ciutats (caps de setmana, festius, operacions de tornada), en circumstàncies excepcionals d’alta congestió o en casos d’accident, quan s’inhabilita un tram per permetre l’accés als serveis d’emergència. També quan hi ha obres de manteniment o quan per la inclemència del temps cal facilitar els treballs per restablir la normalitat.

Redacció La Clau

Deixa un comentari