Publicat el 04/05/2017

Les peres a la cuina. Generalitzant, podríem dir que la majoria de peres tenen una forma molt semblant a la d’una bombeta. El color de la pell que predomina és el verd, però també pot ser groc, marró o vermellós, tot i que el de la seva polpa és el blanc. De varietats, n’hi ha moltes, però les més conegudes i que més presència tenen als nostres mercats són: Ercolini, Blanquilla, Conference, Llimonera, Puigcerdà i Pera de Sant Joan.

El consum actual i més habitual de la pera és en cru, però antigament era habitual que aquesta i altres fruites es consumissin bullides i en tota mena de guisats.

La pera és un ingredient que ja apareix en els receptaris medievals. Una de les receptes que ha perviscut des d’aleshores és la de les peres farcides de carn, que a l’Empordà es coneix amb el nom de ‘relleno’.

A la cuina típica del Pirineu, la pera també hi sovintejava: l’oca amb peres, les peres amb naps o l’escudella amb peres demostren que els antics pirinencs aprofitaven bé aquesta fruita.

A la Garrotxa podríem provar la pera amb escamarlans o l’ànec amb peres i vi negre. A Lleida, gràcies a la seva aigua, la pera té virtut; un gaspatxo de pera dolç, salat i alhora refrescant i llaminer, n’és el resultat.

Resumint, la pera és una fruita molt versàtil i a la cuina encara és un aliment per explorar.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari