Publicat el 22/03/2022

Les malalties transformen, la tuberculosi va canviar l’arquitectura, com recorden al bloc de salut del Banc Interamericà de Desenvolupament, que analitza en un article els canvis que comportarà la covid-19. I és que la influència de les malalties en les societats ha estat molt diversa al llarg de la història, generant transformacions que han condicionat el nostre present.

 

Els gèrmens introduïts pels europeus van ser fonamentals en les conquestes contra els nadius americans, els habitants de les illes del Pacífic i els aborígens australians, ja que van matar més persones que les armes. La pesta del segle XIV va provocar una transformació profunda de l’estructura social i econòmica que va ser brou de cultiu per al Renaixement. I pel que fa a la tuberculosi, segons s’explica en l’article esmentat, va canviar algunes tendències en arquitectura, ja que la focalització en la higiene va introduir, per exemple, la valoració de les parets blanques en el moviment modern arquitectònic.

La COVID-19, expliquen, els fa intuir cinc tendències en salut que perduraran:

 • Transformació digital  de la salut
  El paper que les eines digitals de salut han tingut durant la pandèmia augura que la transformació digital és el proper pas de la medicina moderna.
 • Sistemes de salut integrats
  La pandèmia ha demostrat la necessitat de comptar amb serveis de salut integrats, coordinats, preventius i centrats en el pacient.
 • La importància de la salut mental
  Hi ha l’evidència que les pandèmies generen efectes nocius per a la salut mental. En l’actualitat s’ha detectat una tendència a parlar-ne obertament per part de pacients, professionals de la salut i líders d’opinió.
 • Suport als professionals de la salut
  Necessiten equips de protecció, entrenaments i subministraments adequats, atenció a la seva salut mental i suport en temps real. També és important millorar-ne les condicions laborals.
 • Recursos humans preparats per atendre adults grans
  Són un dels grups de risc de la pandèmia. Per tenir cura de pacients i cuidadors cal que aquests últims comptin amb capacitació adequada, equips de protecció, protocols segurs i personal suficient. També és bàsic reforçar l’atenció domiciliària i l’accés a la teleassistència.

Redacció La Clau
Font: https://blogs.iadb.org

Deixa un comentari