Publicat el 13/10/2021

La tardor és una època de transició que comporta canvis climàtics que poden afectar la nostra salut si no es prenen precaucions. Segons els experts, hi ha malalties que solen ser més habituals en els mesos en què arriba el fred:

Grip i refredats. La resistència augmentada dels virus en l’aire fred, juntament amb una reducció en la ventilació dels espais tancats, facilita el contagi d’aquestes afeccions. Hem d’evitar els canvis bruscos de temperatura, ventilar i mantenir una dieta rica en fruita i vegetals.

Al·lèrgies. Les persones al·lèrgiques als àcars poden patir molt, ja que a la tardor es produeix un repunt en les colònies d’aquests organismes microscòpics. A això se li afegeix que no ventilem tant.

Asma. Hi ha més risc d’atacs d’asma a la tardor a causa de l’augment de la humitat, la floridura i els fongs, que poden irritar les vies respiratòries.

Malalties reumàtiques. L’augment de la humitat i del fred i els canvis de temperatura i de la pressió atmosfèrica es tradueixen sovint en una agudització dels símptomes dolorosos d’algunes malalties reumàtiques. Abrigar-se bé i protegir-se de la humitat ajuda a minimitzar el dolor que comporten.

Falta de vitamina D. Sol empitjorar amb l’arribada de la tardor, ja que les hores de llum es redueixen i passem molt més temps dins de casa. Per contrarestar la manca d’absorció de vitamina D per mitjà del sol, és important que augmentem el consum d’aliments que la continguin, com ous, alvocats, plàtans…

Dermatitis atòpica. El fred i els sistemes de calefacció acostumen a fer que empitjori aquest trastorn de la pell. Per prevenir-ne els brots, cal evitar les temperatures extremes i els canvis bruscos de temperatura, no fer servir peces de llana o materials sintètics directament sobre la pell i utilitzar crema hidratant.

Astènia de tardor. Aquest trastorn psicofísic està motivat per la reducció de les hores de llum, la baixada de temperatures i la tornada a la rutina, que provoquen tristesa, apatia i cansament. L’astènia de tardor s’origina a conseqüència de l’augment de producció de l’hormona de la melatonina.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari