Publicat el 11/10/2019

També anomenades «úlceres aftoses», són petites lesions superficials que apareixen en els teixits tous de la boca o a la base de les genives. Són úlceres que es formen en els teixits tous i constitueixen una de les malalties bucals més freqüents juntament amb les càries. Tenen una mida petita (uns 5 mil·límetres), el color sol ser blanquinós i apareixen envoltades per una àrea vermella. A diferència de l’herpes labial, les aftes no apareixen a la superfície dels llavis i no són contagioses, però, poden ser doloroses i causar problemes per menjar i parlar.

En general les nafres no necessiten cap tipus de tractament i solen desaparèixer espontàniament. Tot i així, les glopejades amb col·lutoris especials (sense alcohol) o amb aigua i sal poden afavorir la curació, igual que l’aplicació local amb bastonets de cotó d’una dilució a parts iguals d’aigua oxigenada i aigua. Rares vegades cal recórrer a tractaments amb fàrmacs.

Per alleujar la malaltia es recomana: evitar els aliments calents, salats o molt condimentats, evitar els cítrics, glopejar amb aigua freda i sal o refrescar amb trossos de gel. No obstant això, si l’afta és gran i dura més d’una setmana, serà fonamental visitar el dentista perquè pugui valorar el cas i descartar altres possibles causes.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari