Les 7 raons per les quals l’autoconsum solar està avui tan de moda
Les darreres dades publicades per l’Observatori de l’autoconsum a Catalunya (Institut Català d’Energia) ens mostren de manera molt significativa l’evolució exponencial que han tingut les instal·lacions solars fotovoltaiques per a l’autoconsum al llarg dels darrers tres anys a Catalunya: mentre que l’any 2018 se’n van registrar un total 422 noves instal·lacions, l’any 2019 van ascendir a 1.677, l’any 2020 ─any de pandèmia i de fortes dificultats econòmiques per a una part important de la població─ la xifra assolia les 5.865 noves instal·lacions, i al tancament del primer trimestre d’aquest 2021 ja s’hi han sumat 2.304 instal·lacions més, un ritme que si es manté ens durà a tenir prop de 10 000 noves instal·lacions d’autoconsum solar a Catalunya.
Així doncs, aquestes dades no donen marge a cap mena de dubte ni discussió: l’autoconsum solar és una nova realitat que ha arribat per fer-se lloc de manera permanent en el nostre nou dia a dia.
Però a què es deu aquesta nova febre de l’or pel que fa a les instal·lacions d’autoconsum solar?
1. La creixent preocupació mediambiental
En els darrers anys ha crescut de manera molt significativa la pedagogia i la consciència mediambiental en la nostra societat; d’aquesta manera, paraules i conceptes com sostenibilitat, emergència climàtica, escalfament global, transició energètica, descarbonització i d’altres són comuns en les nostres converses diàries, amb la sensació que, si no fem res, la nostra qualitat de vida i la de les generacions futures es comprometrà de manera irreversible en els propers anys.
Consegüentment, aquesta presa de consciència està movent els governs d’arreu a emprendre polítiques de suport a les energies renovables, i als ciutadans a interioritzar aquesta necessitat de canvi i a prendre així decisions responsables en l’àmbit quotidià.
2. L’electrificació de la demanda
En els darrers anys estem vivint un canvi en el nostres hàbits de vida que ha provocat augments significatius en el consum d’electricitat domèstica. En aquest sentit, per exemple, cada vegada són més comuns els sistemes de climatització per electricitat, com ara els d’aerotèrmia, que en la majoria de zones treballen amb rendiments molt superiors als de les tradicionals calderes de gas.
No obstant, el gran canvi disruptiu que ja hem començat a viure i que de ben segur es generalitzarà ens els propers deu anys és l’entrada del vehicle elèctric en el nostre dia a dia; canvi que comporta inevitablement un increment molt important en el nostre consum d’electricitat a casa i en la factura domèstica, i la consegüent necessitat creixent de fer quelcom per reduir-la.
3. L’aprovació del Reial Decret 244/2019
El mes d’abril de l’any 2019, el Govern de l’Estat espanyol aprovà el RD244/2019 pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica.
Així doncs, amb l’aprovació d’aquest reial decret es donava el tret de sortida a aquesta nova realitat que estem vivint actualment, ja que eliminava de manera definitiva l’injust i mal anomenat «impost al sol», i amb ell, la idea que l’autoconsum estava prohibit i fortament penalitzat. A més a més, la nova norma establia un procediment molt senzill i clar per a la legalització de les instal·lacions d’autoconsum, a la vegada que reconeixia noves formes d’autoconsum, com són l’autoconsum col·lectiu en comunitats de veïns i l’autoconsum remot per a aquelles famílies que no tenen espai disponible a la teulada de casa seva; i sobretot la possibilitat de cobrar nosaltres per aquells kWh generats i no consumits en les hores que som a casa.
4. La reducció del preu de les instal·lacions solars
Les instal·lacions solars per a autoconsum han deixat de ser un producte de luxe només a l’abast d’un petit nombre de gent amb alta capacitat econòmica, i en pocs anys han esdevingut un producte de gran consum apte per a totes les butxaques.
I és que el preu dels panells solars, el principal cost d’una instal·lació, s’ha reduït més d’un 80 % en els darrers deu anys, de manera que per poc més de 4.000 € una família pot gaudir de la seva pròpia instal·lació solar per a autoconsum a casa, i començar a estalviar des del primer moment i de manera molt significativa en la seva factura d’electricitat.
Aquesta reducció en el preu ha comportat òbviament una disminució dels períodes d’amortització de les instal·lacions i un augment de la rendibilitat de la inversió molt i molt allunyat dels tipus d’interès que avui en dia ofereixen els bancs pels nostres estalvis.
5. Les bonificacions fiscals
Amb la voluntat de promoure la transició energètica i donar compliment als seus objectius de sostenibilitat, molts ajuntaments catalans ja tenen aprovades en les seves ordenances fiscals importants bonificacions en l’impost de béns immobles (IBI).
Així, pel que fa a l’IBI, qui instal·li damunt la seva teulada panells solars podrà beneficiar-se en la majoria de casos d’una reducció de l’impost de fins al 50 % durant un mínim de tres anys. Aquesta reducció sovint es correspon amb una quantitat total d’entre el 25 % i el 50 % del cost total d’inversió, i per tant retalla encara més els terminis d’amortització de les instal·lacions d’autoconsum.
6. La pujada del preu de l’electricitat i les noves tarifes elèctriques
Aquest darrer mes de maig hem viscut un nou rècord de preus en el mercat de l’electricitat espanyol, i el pitjor de tot és que no sembla que hagi estat un episodi puntual, sinó que ja portem mesos amb aquest ral·li alcista fortament vinculat a l’increment sostingut del preu del CO2 en el mercat europeu, a l’augment del preu del gas i a l’especulació recurrent de les empreses elèctriques tradicionals, que manipulen el preu del mercat a la seva conveniència.
I a més a més, a aquest augment del cost de generació li hem de sumar ara l’increment en el kWh de consum que suposen les noves tarifes elèctriques, que han entrat en vigor el dia 1 de juny.
Amb aquestes noves tarifes, el que s’ha fet és incrementar la component regulada del preu de l’electricitat, a canvi de reduir el terme fix de potència contractada; en conseqüència, a partir del dia 1 de juny cada kWh consumit és força més car, i per tant cada kWh evitat gràcies a una instal·lació d’autoconsum ens donarà un estalvi més gran, i de nou el període d’amortització es reduirà i la rendibilitat de la inversió augmentarà.
7. La fiabilitat i durabilitat de les instal·lacions solars
L’energia solar és una tecnologia absolutament provada des de fa més de 40 anys en instal·lacions arreu del món, i reconeguda per la seva durabilitat, fiabilitat i baix cost de manteniment.
L’absència de parts mecàniques mòbils o de fluids calents circulant a través de la instal·lació, com sí passa en el cas de l’energia solar tèrmica, fa que quan una instal·lació està ben dissenyada, el seu bon funcionament estigui assegurat per molts anys i no requereixi pràcticament cap tipus de manteniment, més enllà de disposar d’un bon sistema de monitoratge que permeti mesurar en tot moment tant la seva producció elèctrica com els nostres consums de casa, i de, si és possible, intentar netejar o ruixar amb aigua els panells de tant en tant per eliminar possibles dipòsits d’ocells o restes de fang que puguin deixar algunes pluges.
A més, els principals components de la instal·lació solar disposen de garanties del fabricant a molt llarg termini; així, la majoria de panells solars venen amb garanties de producció de 25 anys, i els inversors solars amb garanties de 10 anys, amb possibilitat d’extensió.
Així doncs, aquests són alguns dels motius que han convertit les instal·lacions d’autoconsum en l’eix de la transició energètica cap al model descarbonitzat que estem vivint avui en dia i que seguirem veient durant els propers anys. L’autoconsum no només és futur, sinó present, i de ben segur les instal·lacions d’autoconsum solar aviat formaran part del nostre paisatge urbà d’una manera més que normalitzada.
Frederic Andreu
Director a SolarTradex.com