Publicat el 05/06/2018

Parlem amb Marina oliva boix, propietària de l’hípica les agulles del masnou. El seu primer contacte amb els cavalls es va produir quan tenia 5 anys. A partir d’aquí va emprendre el seu camí cap a l’equitació, passant per classes d’iniciació i doma clàssica esportiva fins a arribar als cursos per a tècnics d’equitació, per tal d’exercir d’entrenadora professional i crear el seu propi centre d’equitació esportiva, actualment anomenat Hípica Les Agulles.

Quins són els passos que ha de seguir una persona que tria el cavall com a animal de companyia?
El més important és tenir uns conceptes elementals sobre els cavalls, conèixer les seves necessitats bàsiques (alimentació, higiene, farratge…) i tenir un espai on cobrir-les. També cal conèixer el centre hípic on residirà per saber si és adequat per al seu cavall.

A més cal afegir la importància d’un bon seguiment veterinari i l’assessorament d’un tècnic professional.

En què consisteix el pupil·latge d’un cavall?
El pupil·latge és un dels factors més importants a tenir en compte, ja que és on proporcionem el benestar a l’animal. El propietari es fa càrrec del lloguer de l’estabulació mensual, que inclou alimentació, higiene i manteniment del box, vigilància i ús d’instal·lacions del propi centre (pista d’entrenament, guardaarnesos, dutxes, etc.).

Quin seria el cost econòmic aproximat que ha de pagar un propietari pel manteniment del seu cavall?
El cost varia en funció dels serveis que es proporcionen a cada centre. Al nostre disposem de tres opcions d’estabulació: box tancat, box amb pàdoc i pàdoc semillibertat. El preu oscil·la des de 200 a 380 euros mensuals.

Quines pautes han de seguir el propietari i l’hípica per tenir cura de l’animal i garantir-ne la bona salut i qualitat de vida?
L’alimentació és primordial, la qualitat del farratge i pinso ha de ser l’adequada, i així mateix la quantitat ha de ser específica per al pes i exercici de cada cavall. La neteja també resulta un factor important, ja que poden patir infeccions i altres malalties. A més a més, la tranquil·litat i el contacte entre els cavalls són vitals per a un bon equilibri psicològic i anímic.

Es pot adoptar un cavall?
Sí. Tot i que no sempre és recomanable, ja que molts cavalls en adopció pateixen lesions o malalties que els impedeixen ser muntats. En funció de les necessitats del propietari pot arribar a ser adequat o no.

Cal saber muntar per tenir un cavall?
Generalment sí, atès que pot ser perillós per al genet si no es tenen coneixements bàsics de munta o l’ajut d’un professional.

Quin vincle s’estableix entre el propietari i el seu cavall?
Des de la meva experiència, la complicitat entre cavall i genet es crea a partir del temps dedicat i el tracte diari, partint del respecte mutu i la confiança entre tots dos.

Hi ha característiques que facin més adient un cavall que un altre depenent de la persona, com passa amb gossos o gats?
Cada cavall té un caràcter i un temperament únics que formen la seva personalitat. Segons l’experiència i el caràcter de la persona, s’establirà un vincle especial.

En el sector esportiu, cada cavall té una morfologia adient per a cada disciplina, i això s’haurà de tenir en compte depenent de les necessitats del genet per tal d’afavorir el seu millor rendiment esportiu.

Quins beneficis aporta el tracte amb els cavalls respecte a d’altres mascotes?
L’equitació proporciona molts beneficis, tant físics com psicològics. L’equitació com a esport augmenta la massa muscular i la capacitat cardiopulmonar i afavoreix la flexibilitat i l’elasticitat, entre altres coses. En l’aspecte psicològic, es tracta d’un dels millors mètodes terapèutics, ja que augmenta la capacitat d’autocontrol i la percepció de l’espai i alhora afavoreix l’autoestima.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari