Publicat el 10/04/2019

Avui dia, que es dona molta importància a la imatge, hi ha també molta preocupació per l’aspecte físic i per allò que en diuen «mantenir-se en forma».

Si bé hi ha exercicis físics que permeten mantenir en un nivell més que acceptable l’agilitat i la vigoria, els anys que van passant ens marquen, més o menys intensament, amb uns signes que malmeten l’estètica de la nostra imatge. A grans trets podríem assenyalar els següents: els cabells perden el color natural, la pell es torna flàccida i apareixen les arrugues…

El pas del temps és una realitat biològica que no podem evitar; és la conseqüència de processos complexos de dany cel·lular i molecular acumulat, que condueixen a un declivi funcional progressiu, motiu pel qual la pell es debilita i fa que es mantingui menys ferma i llisa. A més es redueix part de la seva capacitat per retenir aigua, es deshidrata fàcilment i es més fàcil l’aparició d’arrugues. El pas de nutrients de la dermis (la capa més profunda) a la epidermis (la més superficial i visible) no es produeix de forma correcta. El resultat és una pell més dèbil, apagada i amb menys volum.

L’envelliment és un procés inevitable i irreversible en el qual, a més, influeix molt la genètica. Però també hi ha altres factors externs que determinen en gran mesura l’aparició d’arrugues i que dependran de nosaltres:
L’exposició solar. És la principal causa externa de l’envelliment prematur de la pell, per l’estrès oxidatiu. La radiació (raigs UVA) produeix danys en el col·lagen i l’elastina perquè danya les cèl·lules que les fabriquen. El seu efecte és acumulatiu, i com abans comencem a protegir-nos del sol, menys arrugues tindrem en el futur

El tabac, juntament amb altres tòxics com l’alcohol, contribueix a intensificar els efectes nocius del sol sobre la pell. L’hàbit de fumar incideix directament en la destrucció del col·lagen i l’àcid hialurònic i resseca la pell.

La contaminació empitjora els símptomes i facilita l’alliberament de radicals lliures, responsables de l’oxidació.

Menjar poques fruites i verdures. Una dieta pobra en antioxidants accelera el procés d’envelliment, ja que són els responsables de neutralitzar els radicals lliures que malmeten la pell.

Una rutina adequada contribuirà a fer que es tinguin menys arrugues. Això sí, es tingui l’edat que es tingui, hi ha quatre passos essencials: neteja, hidratació, consum d’aliments antioxidants i protecció solar.

 

Redacció La Clau
Font: https://tarrusmorell.com

Deixa un comentari