Publicat el 21/05/2020

Com és ben sabut, la principal forma de propagació de la covid-19 es produeix a través de les secrecions respiratòries que emeten els contagiats en tossir, esternudar o simplement respirar quan entren en contacte amb la boca, nas o ulls d’una altra persona. Això podria fer pensar que utilitzar lentilles suposa un risc addicional de contagi per als seus usuaris, ja que podrien infectar-se durant el procés de col·locació de les lents als ulls.

Aquest raonament, però, no té cap base científica a hores d’ara i, malgrat tot, la majoria d’experts en oftalmologia aconsellen substituir les lentilles per ulleres o, si més no, fer servir lents de contacte d’un sol ús.

La conjuntivitis és un dels possibles efectes de la covid-19, encara que no gaire freqüent, i l’Acadèmia Americana d’Oftalmologia cita estudis recents que expliquen que el coronavirus pot provocar «conjuntivitis fol·licular lleu», si bé precisa que «no podria diferenciar-se» d’altres causes virals. De fet, els oftalmòlegs no han detectat un augment de les conjuntivitis com a conseqüència de la propagació del coronavirus.

Tot i així, per tal d’unificar criteris, la Societat Espanyola d’Oftalmologia i altres onze organitzacions relacionades amb aquest àmbit mèdic van fer públic un document conjunt amb recomanacions per a l’atenció a pacients en relació amb la pandèmia de covid-19, una vegada que «la conjuntivitis també s’ha notificat» entre els símptomes propis de la malaltia. En aquest document asseguren que no hi ha evidències que les persones sanes hagin d’evitar l’ús de lents de contacte, o que els usuaris d’aquest producte tinguin més risc de contraure una infecció per coronavirus que els que fan servir ulleres. No obstant això, i atès que el virus de la covid-19 es pot aïllar en la llàgrima i conjuntiva i transmetre’s per aquesta via, aconsellen als ciutadans substituir les lents de contacte per ulleres correctores «sempre que les seves circumstàncies personals ho possibilitin». Una altra de les seves recomanacions és suprimir l’ús de lentilles si es noten símptomes propis d’un refredat o una grip.

Per la seva banda, l’Associació Internacional d’Educadors de Lents de Contacte (IACLE) adverteix en un comunicat a tots els usuaris de lentilles que han de «rentar-se les mans minuciosament fent servir aigua i sabó durant almenys 20 segons, per assecar-se-les a continuació amb una tovallola de paper», sobretot abans de posar-se i treure’s les lents de contacte.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari