Publicat el 06/04/2016

L’Àvia Remei no necessita presentació. Aquesta mataronina és coneguda pels seus llibres La cuina de l’Àvia Remei (2001) i Plats i secrets de l’Àvia Remei (2003), traduïts al castellà, i Àvia Remei, vull cuinar (2004), amb il·lustracions de la seva filla, Cristina Martí. També ha contribuït a la seva popularitat la participació en diversos programes de ràdio i televisió i la seva senzillesa i proximitat amb les persones. L’Àvia Remei també va regentar durant anys, junt amb el seu marit i els seus sogres, la bacallaneria anomenada Can Reitons, al cor de Mataró, i la seva cuina és deliciosa i a l’abast de qui vulgui endinsar-se en els plaers que donen els fogons.

Quan va començar la seva afició pels fogons?
Sempre m’ha agradat. Ja les meves àvies eren molt bones cuinant i jo sempre em fixava com ho feien.

La seva experiència a la bacallaneria va servir-li en la seva feina a la ja que el tracte amb la clientela ensenya molt.
Jo sempre preguntava a la clienta com feia el bacallà i ella m’ho explicava, i jo en prenia nota, perquè s’aprèn molt del públic.

Amb els seus anys de comerciant a la bacallaneria i també a la botiga de ceràmica… es fa molt difícil haver d’obrir la persiana d’un negoci cada dia?
No, si es fa amb molta il·lusió i la família és al teu costat i t’ajuda. Fer pinya amb els que t’estimen és èxit segur.

Tractar amb el públic és una cosa que s’aprèn?
I tant! Jo he tingut sort, ja que la meva sogra em va ensenyar molt bé. Tenir bon producte, no enganyar mai ningú i saber cobrar.

Tornem a la seva tasca com a cuinera. La cuina catalana més avantguardista és molt famosa a tot el món, però vostè fa la de tota la vida, la de sempre. Quins són els trucs per fer un bon plat?
El meu cas és la cuina catalana de sempre. Saber anar a comprar productes de qualitat i pensar que el que és més car no és per força millor.

Amb els seus llibres ha acostat la cuina casolana a molta gent? Què recomana a la gent d’ara que porta una vida molt apressada per poder menjar millor?
A molta, sobretot al jovent que s’ha independitzat i els han regalat els meus llibres. Recomano tenir voluntat de cuinar amb il·lusió, i si no en saben, que preguntin, i si un dia no et surt massa bé pots tenir una segona oportunitat, no defallir mai.

Actualment mengem molt d’artificial. S’ha d’anar a comprar al mercat i aprendre a valorar els productes frescos i naturals?
Si, al mercat. Considero que allà és on s’aprèn més.

Quins són els plats que li surten millor?
Amb bona voluntat tots, i si un dia no ho encerto, tornar-ho a provar.

Per a la gent gran, quin tipus de cuina recomana?
Menjar sa i productes de proximitat, sempre a llocs de confiança: verdures, fruita, carn, peix, ous, però també molts llegums.

Deixa un comentari