Lateralitat i efectes en el rendiment escolar | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 07/05/2019

El nostre cervell està dividit en dos hemisferis, el dret i l’esquerre, cadascun dels quals governa una sèrie de funcions i unes parts del cos: ull, mà, peu, oïda, etc.. La lateralitat és el domini d’un hemisferi sobre l’altre.

Quan utilitzem sempre la mà, l’ull, el peu i l’oïda de la dreta es diu que som dretans, i si sempre fem servir l’equivalent esquerre som esquerrans.

La lateralitat intervé en l’organització de les funcions superiors, com el llenguatge, la capacitat lògica i l’aprenentatge de les matemàtiques, la comprensió, la concentració i la percepció espaciotemporal.

Els nens, en el seu desenvolupament i fins als 5 anys, van definint la seva predominança hemisfèrica i el domini d’una part del cos sobre l’altre. Així, es pot observar com utilitza una mà en comptes de l’altra o dona puntades a la pilota amb un peu o l’altre.

En la dominància d’un hemisferi sobre l’altre intervenen diferents variables: genètiques, ambientals o degudes a traumatismes, etc.

Quan un nen o un adult realitzen funcions com agafar una cullera amb la mà dreta, donar puntades amb el peu esquerre o mirar amb l’ ull dret, estem parlant de lateralitat creuada, que vol dir que no hi ha una predominança hemisfèrica, la qual cosa pot comportar certes dificultats i afectar en els aprenentatges i en el rendiment escolar.

Nens amb bona capacitat es veuen afectats en el seu rendiment en tenir dificultats per a la lectoescriptura o les matemàtiques o dèficits d’atenció, concentració i comprensió lectora.

Poden ser nens que es mostrin lents, amb baixa motivació pel que fa a l’estudi degut a la dificultat que els suposa realitzar les tasques escolars.

També es veu afectat el benestar emocional: poden sentir-se insegurs, amb baixa autoestima, sentir rebuig per l’estudi; actituds que potser provoquin tensions familiars i que poden desembocar en un estrès en la vida del nen.

És necessari fer una avaluació i diagnòstic per poder establir un tractament adequat, que sempre serà personalitzat tenint en compte els àmbits afectats. El tractament aconsegueix una curació en la majoria dels casos, del 80 al 100 %.

Estar atents per detectar símptomes i consultar un professional és indispensable per poder evitar els possibles problemes de lateralitat i els efectes a la seva vida i en el seu benestar emocional.

 

Carmen L.
H. Psicòloga sanitària
Centre psicologia i logopèdia Cabrera

Deixa un comentari