La tècnica del ‘Shou-Sugi-Ban’ en la decoració
Entre les tendències que destaquen en interiorisme hi ha la dels elements decoratius de fusta tractada amb la tècnica que s’anomena Shou-Sugi-Ban, o Yakisugi. D’origen japonès, el seu significat és ‘taules de cedre cremat’, en referència a la fusta més utilitzada pels japonesos en la construcció tant d’estructures com de mobiliari.
Aquesta tècnica s’utilitza principalment als exteriors i va caure en desús amb les aplicacions més modernes de les substàncies químiques. Ara, però, en uns temps en els quals es prioritza el retorn al món natural, s’ha recuperat tant de cara a l’exterior com l’interior. El Shou-Sugi-Ban, a més, se situa amb força en el top de tendències decoratives més actuals. I se n’obtenen uns resultats visuals molt atractius, que poden combinar-se amb encert amb elements de decoració ben diferents o altres estils.
Una tècnica amb tradició recuperada
El Shou-Sugi-Ban consisteix a cremar la superfície de la fusta per preservar-la dels agents atmosfèrics, de les inclemències del temps i del desgast. D’aquesta manera s’aconsegueix a més un color enfosquit de fusta cremada, de diferents tons de gris antracita, que resulta força decoratiu i que en segons quines fustes dona com a resultat textures molt peculiars i característiques.
Es tracta d’una tècnica reservada per als experts. En aquest sentit, s’ha de cauteritzar solament una capa molt prima de la superfície. És essencial informar-se molt bé o seguir el consell de professionals abans de posar-s’hi. L’essencial, però, és que el cremat sigui tan uniforme i homogeni com es pugui. Un cop cremada la fusta es fa servir un raspall de ferro per retirar les restes que deixa la capa carbonitzada i es renta amb aigua per eliminar qualsevol residu, deixant assecar els taulons a l’aire lliure, amb la possibilitat d’aplicar també un oli natural per realçar la seva bellesa i obtenir un acabat atractiu que entri pels ulls.
Pel que fa al material amb què treballar-hi, segons expliquen també els experts coneixedors d’aquesta tècnica no totes les fustes resisteixen igual el procés de carbonització. El cedre és la més adequada, però també serveixen la noguera, el xiprer o l’avet.
La prioritat de respectar el medi ambient
Un altre detall important del Shou-Sugi-Ban és que respecta el medi ambient i protegeix la salut. A més, el procés de carbonització afecta solament la superfície de la fusta, no la seva estructura interna, que per aquest motiu no sols no pateix, sinó que de fet augmenta la seva durabilitat i resistència.
S’ha convertit en una tècnica alternativa de tractament de la fusta tan natural com funcional i estètica, la qual cosa li dona una vida més útil i llarga. Es fa servir sobretot en àmbits exteriors. Tot i així, quant als interiors també s’incorpora cada vegada més en elements de la llar, com les parets. A la xarxa es pot trobar informació exhaustiva sobre aquest sistema de treballar la fusta i imatges del resultat que se n’obté.
D’altra banda, depenent del mètode i grau de carbonització, més lleugera o més profunda, es poden aconseguir diferents textures i efectes. Segons els experts, els resultats solen ser molt decoratius en zones com el sostre o en el folrat de panells. I també a les capçaleres del llit, en mobles a mida, prestatgeries o portes, entre d’altres. El Shou-Sugi-Ban és una tècnica amb prestacions funcionals i estètiques que ens apropa al món natural i als conceptes ecosostenibles i que cada cop està més estesa per tots els seus atractius.
Redacció La Clau