Publicat el 01/05/2019

La rosa, juntament amb el llibre, s’erigeix un any més com a protagonista de Sant Jordi. La seva bellesa i el seu simbolisme inspiren les floristes a oferir creacions artístiques i originals per oferir a aquells que estimem, un costum que ve de molt lluny…

Segons la llegenda, de la sang del drac que va matar el cavaller va brotar un roser que floria el mes d’abril. Hi ha qui assegura, però, que el costum té arrels romanes i el situa a les festes en honor a la deessa Flora. També es creu que el lligam de Sant Jordi amb el món de la cavalleria i l’amor cortès podria haver originat la tradició. Hi ha constància que ja al segle XV se celebrava a Barcelona l’anomenada Fira dels Enamorats, amb venedors de roses al voltant del Palau de la Generalitat. Al mateix temps, ja existia el costum de regalar una rosa a les dones que assistien a l’eucaristia oficiada a la capella de Sant Jordi del palau.

Fins i tot el guarniment de la rosa de Sant Jordi barreja elements de diferents orígens: la flor en color vermell simbolitza l’amor femení, i l’espiga, segons una antiga interpretació de les llavors de cereal, la fecunditat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari