Publicat el 08/02/2010

La Plataforma en Defensa dels Espais Públics de Cabrera de Mar es va crear el passat mes de juliol, segons expliquen els seus promotors, davant la proposta de conveni urbanístic feta per l’Ajuntament del municipi que afectaria la zona de La Genera. Des d’aleshores, han fet mobilitzacions oposant-se a aquest projecte i argumentant les raons per les quals no hi estan d’acord. Parlem amb l’entitat perquè ens expliqui els seus punts de vista sobre aquest polèmic conveni, que ha generat força debat al municipi i confrontació entre govern i oposició que va veure’s materialitzada a través de dues cartes fetes públiques entre l’alcalde i el cap del principal partit de l’oposició.

Quines són les entitats que integren la Plataforma en Defensa dels Espais Públics de Cabrera de Mar?
La Plataforma està integrada per l’Associació de Veïns del Pla de l’Avellà, l’Associació del Veïnat de la Franja Costanera, l’Associació Cultural Allioli, la  Plataforma Cívica de Cabrera, i diversos particulars que també hi donen suport. Ha nascut i es mobilitza en la mesura que el conveni proposat per l’Ajuntament afecta un terreny d’equipament públic i es perjudica amb aquesta acció tota la població de Cabrera.

El seu objectiu principal, per les seves accions i mobilitzacions, és aturar doncs el conveni urbanístic de La Genera. Per què?
Perquè d’una banda es vol requalificar un terreny que ara és d’equipament esportiu i passar-lo a edificable (fent-hi 76 habitatges) i, d’altra banda, això es faria perdent l’únic espai d’equipament públic per als propers 99 anys, en cedir-lo a favor d’una empresa privada.

Vostès també asseguren que el conveni afavoreix el sector privat i no beneficia el conjunt del municipi. És cert això?
Ho és perquè l’empresa es beneficia doblement, primer amb la requalificació urbanística d’uns terrenys per fer-hi pisos i després perquè l’Ajuntament li cedeix sense subhasta ni concurs 12.000 m2 de sòl públic per als propers 99 anys. Les pistes de tennis seran del poble passats 99 anys. Seran necessàries aleshores? No calen altres equipaments abans (residència d’avis, institut d’educació, sala polivalent…)?

En el plantejament d’aquest projecte i segons les seves paraules, no s’han valorat les possibilitats d’un futur equipament públic.
No hi ha cap estudi de les necessitats futures d’equipaments, perquè a Cabrera de Mar no s’ha fet cap pla d’equipaments públics.

Les seves accions com a plataforma, hores d’ara, quins camins segueixen: reivindicatiu, judicial, polític, etc.?
Després de demanar diàleg (que necessita la bona disposició de les dues parts), l’Ajuntament persisteix en el seu monòleg de “decisió sobirana”. La Plataforma està utilitzant les vies d’actuació de les quals pot disposar en la defensa de l’interès públic de Cabrera de Mar.

En algun moment se’ls ha acusat de fer política de cara a les properes eleccions municipals a través d’una de les entitats que integra la Plataforma. Com ho veuen això?
La Plataforma està formada per diferents grups i particulars i no té cap guió polític, és l’Ajuntament qui ha presentat el conveni amb La Genera a menys d’un any de les eleccions municipals, sense dialogar ni entrar en raons, de pressa i corrents. La Plataforma defensa els espais públics amb independència del calendari.

Vostès han parlat amb el govern municipal però continuen dient que no hi ha diàleg: no els escolten? No els fan cas?
Es va saber que es proposava un conveni la mateixa setmana que es va aprovar en el Ple, sense que s’hagi parlat amb ningú més, a part de l’empresa interessada. L’acte informatiu a la ciutadania es va fer amb el conveni ja aprovat i l’últim dia del termini de presentació d’al•legacions.

En les seves mobilitzacions també van apuntar una problemàtica en la relació entre el govern municipal de Cabrera de Mar i els veïns del Pla de l’Avellà. Quins problemes hi hauria més enllà del conveni de La Genera?
Aquest és el principal problema de Cabrera actualment, la pèrdua dels espais públics.

El nucli veïnal antic, la part de dalt del poble, entén els neguits de la part de baix, del Pla de l’Avellà?
Qui perd 12.000 m2 d’espais públics és Cabrera de Mar, no pas el Pla de l’Avellà. El neguit és de tot el poble.

Les eleccions municipals s’acosten. Si no es resol el seu desacord, es plantegen alguna intervenció en aquest aspecte?
Cal esperar que el seny s’imposi, que el conveni s’anul•li i que l’Ajuntament compleixi el compromís de diàleg i de participació ciutadana.

 

Deixa un comentari