Publicat el 22/09/2022

La moda dental: moda o vulgaritat?

 

Estic fent una ullada ràpida a les xarxes (Instagram, Facebook, TikTok) i, alça aquí, em surt la imatge d’unes dents plenes de brillantets. Però què és, això? Feia anys que no ho veia; de fet, jo n’havia posat a alguna pacient, en una sola dent. No a totes les dents anteriors, que gairebé no es veu ni l’esmalt.

 

Continuo recercant imatges, perquè ara la curiositat ja em mata, i comencen a sortir-me’n altres, que si l’una és horrible, l’altra encara més, però com d’orgulloses estan, les noies, ensenyant tota aquella brillantor, i que fort: vas a qui et fa els pírcings al melic i els tatuatges i t’ho col·loca tot ell!

De fet em plantejo que és normal, que tot està canviant, però el que no saben totes aquestes famoses i no tan famoses és que, depèn de com t’ho facin, et destrossen la dent. Però no passa res: després ja vindran a la consulta dental amb tot l’esmalt destrossat i els recomanarem facetes dentals de ceràmica o altres tractaments, més cars que els seus grillz –que ja han passat de moda, però que t’han deixat les dents tocades–, i alguna els podrà pagar, però d’altres, no.

Llavors començaran els problemes de sensibilitat, càries per la dificultat de la higiene dental, augment de les fissures dentals o erosions de les dents, entre d’altres.

I després llegeixo una revista de moda, que parlen del tema, i al·lucino amb aquesta frase: «Y ¡ojo!, porque combinar piercings con estilo no es tarea fácil». Com si això fos el més preocupant, perquè ja em direu què té de bonic, això.

Després continuo xafardejant i em trobo que, si vols, ho pots combinar amb un tatuatge dental o tatooth, que és un dibuix a la superfície dental i que evidentment provoca els mateixos problemes que els grillz.

Es poden fixar a corones dentals, com el de la imatge, i això pot provocar un cúmul de problemes de tosca, càries, mal alè i sensibilitat dental.

Per si no fos prou, tenim la moda del diastema anterior o gap tooth entre les dues dents de dalt: hi ha persones que ho troben atractiu i intenten replicar-ho en la seva boca, i això comporta moltes vegades desgastar la dent sense cap sentit.

Altres disbarats són:

  • L’esmolament dels ullals o yae ba, una moda japonesa per semblar mes jove i atraure el sexe contrari.
  • El pírcing dental, que és literalment foradar la dent!
  • Ortodòncies falses a països com Indonèsia i la Xina, simplement per aparentar un estatus social, però sense cap finalitat terapèutica, cosa que provoca retenció de placa i desgast dental.
  • El pírcing smiley consisteix a foradar el fre de la llengua i penjar-hi una mena d’argolla metàl·lica amb dues boles. Pot produir infecció del fre, el seu trencament i fins i tot fractura dental pel contacte de les boles amb l’esmalt. A partir d’aquí pots col·locar-te el pírcing sota la llengua (sense comentaris), i també hi ha el pírcing del llavi.
  • Per acabar-ho d’adobar, hi ha la moda del tooth blackening o ohaguro, que és si fa o no fa l’ennegriment de les dents amb una solució de llimadures de ferro i vinagre, molt popular entre els segles xii i xix, sobretot entre l’aristocràcia japonesa. Entenc que ja no ho fan…
  • Ara s’estila més el whitening o blancorèxia dental, que fa referència a l’abús de substàncies blanquejants per tenir les dents més blanques. És totalment psicològic i subjectiu i pot arribar a afectar negativament l’autoestima del pacient, a més de provocar abrasions en l’esmalt dental i les genives.

S’ha d’entendre que tot això són modes, com sempre passatgeres, però que estan provocant danys, alguns de molt greus, reparables o no, i hem de recordar que de dents tenim només un joc de 32 peces, i que les seves funcions són la masticació, la fonació i evidentment l’estètica, però una estètica controlada per un professional.

 

Clínica Dental Tomás

Deixa un comentari